Henk J. (41) uit het Nederlandse Enschede had een pluim verwacht. Hij had immers de onverbeterlijke veelpleger Davy van der P. overmeesterd. In plaats daarvan werd de man in de boeien geslagen. "En ik dacht dat ik iets goeds had gedaan."
Het was de vierde maal dat Henk J. hardhandig met criminaliteit werd geconfronteerd. "Tweemaal is er bij me thuis ingebroken en eenmaal bij mijn bedrijf." Daarop schafte hij zich een honkbalknuppel aan. Hij bedacht zich dan ook geen moment toen hij 's nachts werd opgeschrikt door gestommel.
De man doorzocht zijn huis en kwam oog in oog te staan met de inbreker. "Het eerste wat er vervolgens gebeurde, was dat ik een schop en klap kreeg. Daarop riep hij: 'Ik steek je dood'. Ik zag iets glinsteren, waarvan pas achteraf bleek dat het een tentharing was. Daarop ging hij er meteen vandoor. Toen hij over een hekje wilde klimmen, viel hij op de grond. Ik kreeg nog een trap, maar zag toch kans hem te overmeesteren."
De politie had weinig lovende woorden voor J.'s doortastende optreden. Ruim twee weken bracht hij achter slot en grendel door.
Eind vorige week werd hij op vrije voeten gesteld. De honkbalknuppel, waarmee J. twee tot drie tikken zou hebben uitgedeeld, is in beslag genomen. Of hij een nieuwe aanschaft? "Ik denk er niet aan. Het enige wat ik heb gedaan, is optreden tegen iemand die mijn spullen wilde stelen en me aanviel en met de dood bedreigde. Dat is echter kennelijk uit den boze. Ik had volgens justitie eerst tot tien moeten tellen. Maar in zo'n situatie heb je niet eens zoveel tijd."
De man moet nu voor de rechter verschijnen wegens zware mishandeling: "Ik hoop dat het recht alsnog z'n beloop krijg en ik niet opnieuw in de cel beland."