NIJMEGEN - Het personeel van Albert Heijn krijgt volgend jaar nieuwe bedrijfskleding. Een filiaal in Nijmegen mag als eerste de kleding gaan dragen. De maat wordt bepaald door foto’s in ondergoed die medewerkers moeten opsturen via een app. Dat schrijft NRC Handelsblad.

„Ik zag een poster hangen in onze kantine en ik schrok”, vertelt Jochem de Haes (17), die bij de vestiging in Nijmegen werkt, in NRC. Op de poster stond: ‘Draag ondergoed of nauwsluitende sportkleding om zo goed mogelijk de contouren van je lichaam te kunnen meten. En vraag iemand om je te helpen bij het maken van de foto’s.’

De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het bizar: „Albert Heijn heeft helemaal geen grondslag om zijn werknemers dit op te leggen.” Ook zijn ze ongerust: ,,Het levert een bizarre database op van medewerkers van Albert Heijn, ín ondergoed”, licht een woordvoerder toe.

Volgens Albert Heijn doet het bedrijf dit om te voorkomen dat er te grote of te kleine kleding wordt besteld. Volgens een woordvoerder past zo’n app bij de tijd en is het gebruik ervan op vrijwillige basis. Op de vraag wat er gedaan wordt met werknemers die dit bijvoorbeeld op basis van religieuze redenen niet willen: „Dan kunnen ze gewoon hun maat doorgeven aan de supermarktmanager”, zegt hij tegen NRC.

Het dagblad heeft echter van een mail aan de Albert Heijn-medewerkers in Nijmegen in bezit waarin staat dat het gebruik van de app ‘essentieel en verplicht’ is. „Dan is er wel draagvlak ja”, zegt Niels Waas (17) die ook in het betreffende filiaal werkt.