Een herkenbare oproep van Linda de Mol: waarom kun je er niet op vertrouwen dat je in maatje M van de ene winkel past en bij de andere niet? Nederlandse vrouwen zijn niet gemiddeld, dus moeten maten dat ook niet zijn, zegt Linda. Heeft ze gelijk?

Je herkent het vast wel: je draagt altijd een spijkerbroek in maat 31, maar ineens pas je niet in de broek van een andere winkel. Het levert veel frustratie op, want je bent cht niet dikker geworden.

De Nederlandse vrouw heeft gemiddeld maat 40-42, maar maatje M is bij ene winkel een 38 en bij de andere een 42. En dus past dat leuke shirtje van de ene winkel in maat M wel en bij de andere niet.

Ook Linda de Mol heeft daar last van. En dus pleit ze in haar blad voor het gelijktrekken van de maten: "Lieve winkelketens, modemerken en inkopers. Kunnen we niet afspreken dat in ons land, waar vrouwen vaak lang zijn en heupen en flinke borsten hebben, maat 40-42 medium is, maat 44-46 large en maat 36-38 small?"

"Er is inderdaad een gruwelijk verschil tussen merken en ketens in maten", zegt stylist Manon Meijers. "Als een van mijn klanten niet in een maat M past, dan krijg ik dat te horen."

Volgens matendeskundige Nienke Steen is het probleem dat de mode-industrie iedereen wil bedienen met zo weinig mogelijk maten. "Ze willen de maten zo gemiddeld mogelijk maken en dat is een hele klus", zegt Steen.

Steen zegt dat Linda de Mol zeker een punt heeft. "De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maatje 40 tot 42, maar Nederlandse merken maken al kleren in maat 38."

Dat de maten kleiner zijn geworden, ziet ook styliste Manon Meijers. "Maat 40 was vroeger veel kleiner dan nu. Ik ben heel lang en heb normaal maat 36 tot 38, maar ik kom ook wel eens uit op maat 40. Dat kan best vervelend zijn."

Moeten we alle maten dan gelijktrekken? Meijers: "Ik denk dat een universeel matensysteem gewoon niet haalbaar is. Daarvoor verschillen vrouwen over de hele wereld te veel. Merken en ketens moet er wel op letten."

De oplossing die Meijers voorstelt is simpel: "Staar je niet blind op maten. Kijk wat je het beste staat en past. Waarom zou je focussen op de maat die op het kaartje staat? Knip 'm er desnoods gewoon uit."