PROVINCIE UTRECHT - Boomer, de term voor een ouder persoon met conservatieve of ouderwetse opvattingen, is verkozen tot woord van het jaar. De term die vooral bekendheid kreeg als kleinerende opmerking van iemand van een jongere generatie naar een oudere, kreeg bijna 42 procent van de stemmen.

Het woord kreeg recent nog bekendheid toen een kamerlid in het Nieuw-Zeelandse parlement het tijdens een debat over klimaatverandering gebruikte om een collega die haar onderbrak de mond te snoeren. Ook daarvoor was het populair op internet.

Van Dale omschrijft een boomer als iemand 'met name van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen'. Het woord is een verkorting van het Engelse babyboomer: iemand die geboren is in de geboortegolf na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Boomer wist andere modewoorden als klimaatspijbelaar en klimaatdrammer achter zich te houden. In totaal werd er 17.500 keer gestemd op negentien woorden. Vorig jaar was de winnaar blokkeerfries. Daarvoor eindigden onder andere sjoemelsoftware, swaffelen en ontvrienden als woord van het jaar.