Handen wassen met speciale gel, mondkapjes, geen hand geven: we hebben in Nederland de afgelopen weken snel kennis gemaakt met de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. In Iran, een land dat zwaar door het virus is getroffen, gaan ze een stuk creatiever te werk.
Op social media komen ingenieuze manieren voorbij waarmee Iraniërs proberen te voorkomen dat ze besmet raken.
1. De paperclip-aansteker
Deze flatbewoner heeft een oplossing gevonden om niet aan de knoppen in de lift te hoeven zitten. De Iraanse uitvinding bestaat uit een aansteker met een paperclip eraan. Met de paperclip druk je de knoppen in, met de aanstekervlam ontsmet je de paperclip.
2. De tandenstoker-methode
Een andere manier om niet aan de 'onhygiënische' liftknoppen te hoeven zitten, zien we in een andere flat. Daar hebben bewoners een voorraad tandenstokers plus ontsmettingsspuitbus opgehangen. Met de tandenstokers kan je ook op knoppen drukken.
3. Elkaar de voet geven
In Europa geven mensen elkaar nu soms de elleboog in plaats van de hand. Sommige Iraniërs gaan nog een stapje verder: zij tikken elkaar op de enkels. Het is een gewoonte die ook al in China opdook.
Iran is het land dat, na China, het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Hoe zwaar precies, is onduidelijk. Officiële cijfers spreken van 66 doden, maar een belrondje van de BBC langs Iraanse ziekenhuizen leverde een paar dagen terug al een dodental van 210 op.
"Het vertrouwen in de Iraanse overheid is sowieso niet heel groot," zegt Midden-Oostendeskundige Paul Aarts. "Het regime ligt zwaar onder vuur sinds het neerschieten van het Oekraïense vliegtuig in januari. De uitbraak van het coronavirus komt daar bovenop. Het was in de begindagen heel duidelijk dat de overheid geen open kaart speelde."
Opvallend is dat er in de top van het Iraanse regime ook mensen zijn besmet. Afgelopen dagen overleden twee topadviseurs aan het coronavirus. Eerder raakte de viceminister van Gezondheid, die de coronabestrijding leidde, zelf besmet. Ook 20 parlementsleden hebben het virus.
"Je mag verwachten dat mensen in die regionen weten wat ze moeten doen om zich te beschermen," zegt Aarts. "Het woord 'crisis' is wel helemaal van toepassing."
"Omdat Iran zo gesloten is, is het moeilijk om betrouwbaarheid van berichten op waarde te schatten. Maar daar moet ik één kanttekening bij maken. De directeur van de WHO heeft verklaard dat de Iraanse overheid niet gemanipuleerd heeft. Dat moeten we serieus nemen."
De coronacrisis is juist voor de Iraanse bevolking een probleem, vertelt Aarts: "We weten dat de gezondheidsindustrie in Iran redelijk op orde is, maar vanwege de Amerikaanse sancties zijn er importbeperkingen op belangrijke spullen die Iran nodig heeft."
Voedsel en medicijnen zijn uitgesloten van sancties, legt Aarts uit. "Maar toch is het moeilijk om aan alle spullen te komen om het virus te bestrijden. Het is wel pijnlijk dat mensen die door de sancties economische ellende hebben, ook nog eens gezondheidsellende krijgen."