Een 53-jarige man uit Opende heeft een taakstraf van 240 uur gekregen voor het plunderen van de rekening van zijn moeder. De man stal ruim twee ton.
De man kreeg in 2008 volmacht om de geldzaken van zijn moeder te beheren. In plaats van dat hij zijn moeders rekeningen betaalde, nam hij het geld op en eigende het zichzelf toe. De man verklaarde in de rechtbank dat het om leningen ging. Hij kwam in zwaar weer terecht na zijn echtscheiding en nadat zijn bedrijf failliet ging.

De ruim twee ton op de rekening van de vrouw is in twee jaar verdwenen. Dat ontdekte ze toen ze bijna haar huis werd uitgezet, omdat de rekeningen niet werden betaald. De vrouw deed aangifte en zij onterfde haar zoon.

De verdachte verbrak het contact. Dat deed haar vooral pijn, schreef ze kort voor haar dood in een brief aan de verdachte. 'Een bitter einde van haar leven', zei de officier van justitie.

Fraude of niet?
Het Openbaar Ministerie beschuldigde de man van fraude en eiste twee weken geleden negen maanden cel. De rechtbank kan dit niet bewijzen, waardoor de straf lager uitvalt. Naast de taakstraf kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van een half jaar opgelegd.

De rechtbank vindt bovendien dat de man 173.000 euro moet terugbetalen aan de nabestaanden van de vrouw. Dat bedrag kan ze herleiden. Zo'n veertigduizend euro zou ze al aan haar kinderen hebben geschonken.