Twee video's die de Braziliaanse president Jair Bolsonaro op Twitter plaatste, zijn door het sociale netwerk verwijderd. De president twijfelt aan de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus en lapt de zelf-isolatie regels aan zijn laars. Dat is tegen het zere been van Twitter.

In de twee video's was te zien hoe Bolsonaro op straat in de Braziliaanse stad Brasilia mensen ontmoet. Hij bevond zich in een menigte mensen en was in gesprek met een straatverkoper die ondanks de maatregelen nog aan het werk is.

Door naar buiten te gaan handelt Bolsonaro zelf ook in strijd met instructies van zijn eigen regering. De regering raadt iedereen in Brazilië aan om thuis te blijven.
Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Woede en steun na opmerkelijke corona-speech Braziliaanse president

Twitter heeft de video's verwijderd. In een verklaring legt het sociale netwerk uit dat het desinformatie probeert tegen te gaan.

Tweets die in strijd zijn met 'gezondheidsrichtlijnen van officiële bronnen' of die 'het risico van verspreiding van Covid-19 kunnen vergroten' kunnen door Twitter worden verwijderd.

Vorige week haalde Bolsonaro zich de woede van veel Brazilianen op de hals. Hij vond dat mensen 'gewoon hun dagelijkse leven weer moeten oppakken'. Ook noemde hij het virus 'een simpel griepje' en sprak hij van een 'fantasieverhaal'.

"Alleen mensen ouder dan 60 zijn een risicogroep. Dus waarom worden de scholen gesloten?", vroeg hij zich tijdens een toespraak hardop af.

In Brazilië zijn ruim 4.200 mensen positief getest op het coronavirus. Volgens de officiële cijfers zijn 136 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.