Overal ter wereld worden maatregelen getroffen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar niet in Wit-Rusland, daar lijken ze zich geen zorgen te maken.

President Aleksandr Loekasjenko adviseerde de Wit-Russen eerder deze maand om dagelijks wodka te drinken om het virus te vergiftigen. In het land zijn tot nu toe officieel 152 besmettingen vastgesteld. Niemand is er tot nu toe aan overleden.

In de hoofdstad Minsk zie je geen dichte winkels, geen dichte restaurants en is er geen verbod op evenementen. Het leven gaat bijna zijn gewoonlijke gang. Bijna. Want een aantal dingen zijn wel veranderd.

Zo mogen ouders hun kinderen thuishouden van school, beginnen colleges op universiteiten later om de spits te ontlasten, wordt iedereen aangeraden zijn handen vaak te wassen en worden mensen die uit het buitenland komen twee weken in quarantaine gezet.

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Wodka, sauna en hard werken zijn volgens president Loekasjenko allemaal heel goed om het virus te verdrijven. Maar sporten, en dan vooral wintersporten, is het beste middel tegen corona, meent de regeringsleider.

Hij benadrukte dat dit weekend door mee te doen aan een ijshockeywedstrijd. "Het is hier net een koelkast, hier zijn geen virussen", zei hij.

Wit-Rusland is ook het enige land in Europa waar de voetbalcompetitie nog gewoon doorgaat. De spelers schudden handen en toeschouwers zijn welkom.

Uit het buitenland komt steeds meer belangstelling, zeker nu er al twee competitierondes gespeeld zijn. Voetbalfans uit heel Europa kijken nu naar Wit-Rusland, omdat hun eigen competitie stilligt.

President Aleksander Loekasjenko wordt vaak de laatste dictator van Europa genoemd. Hij is al sinds 1994 aan de macht in Wit-Rusland, dat 9,5 miljoen inwoners telt. De vraag is waarom hij geen strenge maatregelen neemt.

Volgens de Wit-Russische politiek analist Artyom Shraibman is het de zwakke economie die Loekasjenko tegenhoudt: "Zelfs zonder het coronavirus is Wit-Rusland in 2020 al in een recessie geraakt. Een lockdown zou een verwoestende werking hebben, het land wordt dan waarschijnlijk getroffen door een golf van faillissementen en ontslagen."

Daarnaast lijkt Loekasjenko niet echt te geloven in het gevaar van het virus. "De wereld is gek geworden door dit coronavirus. Met deze psychose hebben we de economie in bijna de hele wereld tot stilstand gebracht", zei de president eerder deze maand.

Loekasjenko doet het dus volledig anders dan de meeste andere leiders in de wereld. Maar hij neemt wel een risico. Als het virus toch flink toeslaat in Wit-Rusland zal de publieke opinie zich mogelijk tegen hem keren.

Het valt niet uit te sluiten dat Loekasjenko straks alsnog van strategie verandert en tóch besluit tot strengere maatregelen als het virus meer slachtoffers eist.