Parkeergarage P1 bij Eindhoven Airport is bedoeld voor kort parkeren, vijf uur maximaal. Maar de eigenaar van een Jaguar heeft die parkeertijd ruimschoots overschreden. Zo fors dat de auto inmiddels flink stof heeft gevat.

Die laag stof biedt mensen ruimte om boodschappen achter te laten op de auto, wat dan ook volop gebeurt.

Op de auto is inmiddels de boodschap bevestigd dat de auto op korte termijn wordt verwijderd. "Bent u de eigenaar? Neem dan spoedig contact op met de luchthaven via parkeerbeheer op de eerste etage van P1."

"We hebben zoiets eerder meegemaakt", laat een woordvoerster van de luchthaven weten. "De procedure is dan dat er moeite moet worden gedaan om de eigenaar van de auto te achterhalen en die te waarschuwen dat die de auto moet weghalen. Als dit niet binnen de vastgestelde termijn gebeurt, mag de auto worden verplaatst."

Bij IKEA in Son kennen ze dit probleem van achtergelaten auto's ook. Daar staat in de parkeergarage een zeventien jaar oude Citroën Xsara Break al meer dan een jaar stof te vangen. De auto houdt zo een parkeerplaats bezet, maar het woonwarenhuis liet eind juli weten hier niet zoveel tegen te kunnen doen. “We kunnen de auto wel laten wegslepen, maar dat kost ook heel veel geld", vertelde woordvoerster Sabine Kaars Sijpesteijn. “We hopen daarom eigenlijk dat de eigenaar zich nog bij ons meldt.”

Volgens Kaars Sijpesteijn is er in de parkeergarage van IKEA nog genoeg parkeerplek over voor andere bezoekers. “Maar het is wel heel vervelend. We hopen dat niet meer mensen dit gaan doen.” De 'IKEA-auto' staat niet als gestolen geregistreerd en is ook niet geïmporteerd. Maar waar de eigenaar is, is onbekend.

In Oisterwijk vangt een illegaal geparkeerde grijze Skoda geen stof, maar verzamelt die parkeerbonnen. De Poolse auto staat op een kleine parkeerplaats aan het Stroomdalpad vlakbij het Lindepark. Hier zijn in ruim twee weken tijd zoveel bekeuringen voor uitgeschreven - zeven voor 437,15 euro in totaal - dat er bijna geen plek meer onder de ruitenwissers is voor eventuele nieuwe bekeuringen.

De auto is sinds de eerste bekeuring niet aangeraakt, leert een blik in de auto. Die ligt vol chips, flessen drinken en rottend fruit. Ook is er een verpakking uit een coffeeshop te zien.

Er is nog een extra briefje onder de ruitenwisser van de auto bevestigd. Daarop is te lezen dat de eigenaar van de auto vijf dagen de tijd heeft om aan te tonen dat hij de bekeuringen wel betaald heeft. Maar het lijkt erop dat de eigenaar helemaal niet meer terugkomt om zijn auto op te halen.

De boetes waren trouwens helemaal niet nodig. Driehonderd meter verderop had de eigenaar de auto gratis kunnen parkeren...