De lynx heeft zich gevestigd in België. De Vlaamse natuurvereniging Landschap gaat daarvan uit omdat het dier op beeld is vastgelegd in de Semoisvallei in de Ardennen.
Het dier van het formaat herdershond kwam bijna twee eeuwen niet voor in België, volgens natuurvereniging Landschap. Al sinds jaar en dag claimen mensen in België een lynx te hebben gezien, maar dat kon nooit worden geverifieerd.
'Het spook van het bos' is heel moeilijk op camera vast te leggen. Maar het lukte een vrijwilliger van natuurorganisaties op 27 augustus het volwassen roofdier te fotograferen met een (onbemande) wildcamera. Daarmee zijn "alle twijfels" weggenomen.
Komt de lynx ook naar Nederland?
Voorlopig is daar geen sprake van, zegt ecoloog Glenn Lelieveld van de Zoogdierenvereniging tegen RTL Nieuws. "Er worden wel eens geruchten verspreid dat er een lynx gespot zou zijn in Zuid-Limburg, maar vooralsnog hebben we daar nooit enig bewijs voor gezien."
Ook betwijfelt Lelieveld of het Nederlandse landschap aantrekkelijk genoeg is voor lynxen. "Ze leven het liefst in de bossen, en hebben daar een groot leefgebied. Ze houden absoluut niet van open terrein. Mogelijk als in de toekomst bosgebieden in Nederland beter op elkaar aansluiten, dat het aantrekkelijker voor de lynx wordt om zich hier ook te vestigen."
En als ie al komt, blijft het uiterst lastig om het dier te spotten. "Ze leven solitair, en verplaatsen zich in een groot gebied. Ook door hun manier van jagen zijn ze lastig te zien. Waar wolven actief op zoek gaan naar hun prooi, gaat een lynx het liefst in een boom of rotsformatie liggen wachten, tot er een prooi voorbij komt. Daardoor zijn ze dus een groot deel van de tijd 'verstopt', wat het heel moeilijk maakt om ze te vinden, laat staan vast te leggen. Dat dit in België gelukt is, is dus echt heel bijzonder."
Lynxen leven het grootste deel van het jaar alleen, in gebieden van 100 tot 1000 vierkante kilometer groot. In Duitsland leven naar schatting zo’n 140 en ook in Frankrijk komt de soort al langer voor als uitvloeisel van herintroductieprojecten. "Nieuwe gebieden in Europa worden veroverd in etappes, met grote boscomplexen als belangrijke stapstenen", volgens de natuurorganisatie.
Zwitserse, Franse en Duitse experts hebben de foto van de Belgische lynx beoordeeld en zijn er zeker van dat het om een volwassen exemplaar gaat, volledig wild en in uitstekende conditie, schrijft Landschap. De ‘superkat’ eet onder meer herten en wilde zwijnen. Voor mensen is de lynx ongevaarlijk.
Foto