Ieder heeft zo zijn eigen smaak als het gaat om de kleur van de muur in je huis of het materiaal van de vloer. Zou je denken, maar dat valt tegen. Steeds meer huizen zien er van binnen hetzelfde uit: een visgraatparket, zwarte stalen deuren en een schilderij van het Meisje met de parel.

De toenemende eenheidsworst is duidelijk te zien op het Instagramaccount Funda Makeovers van Beitske de Jong. Daarop staan geflipte woningen: huizen, die zijn opgekocht door een investeerder en een jaar later volledig opgeknapt weer op Funda verschijnen. En al die huizen lijken op elkaar. “Ze hebben een zwarte keuken, zwarte kozijnen en zwarte stopcontacten. En een visgraatvloer,” aldus De Jong tegen RTL Nieuws.

De eenvormigheid is het gevolg van de Pinterestcultuur denkt ze. “Mensen laten zich allemaal op dezelfde plekken inspireren. Ze kopiëren elkaar.” Makelaar Myriam Vaessen van ReMax Gildenhof herkent dat. “Op dit moment is de trend echt staal, stoer, zwart. Vaak zijn het oude panden van de buitenkant, maar de binnenkant moet volledig nieuw.”

Ze begrijpt de mensen die voor een ‘geflipte’ woning kiezen wel. “De huizen met zulke verbouwingen zien er duurzaam uit. Bovendien herken je de trends: je bent zulke inrichtingen vaker tegengekomen. Dat geeft ook een comfortabel gevoel.”