De Amerikaanse astronaute Shannon Walker heeft al twee keer kaas van een West-Vlaamse kaasboerderij laten overvliegen naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). Dat schreven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen donderdag.

Het gaat om kazen van boerderij ’t Groendal, een familiebedrijfje in Rumbeke, een deelgemeente van Roeselare. Dankzij de Antwerpse kaasmeesters Van Tricht, die instaan voor de buitenlandse distributie, en een kaashandel in de Amerikaanse stad Houston, waar astronaute Shannon Walker klant is, maakt die Belgische kaas af en toe een ritje richting het Internationaal Ruimtestation (ISS) . De Amerikaanse kaashandel Houston Dairymaids kreeg in december voor het eerst de vraag van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA om hun de West-Vlaamse kaas te bezorgen. Deze maand kregen ze een tweede bestelling binnen.

Walker blijkt verlekkerd op de kazen OG Kristal en Old Farmdale. “Dat zijn de varianten van onze Brokkeloud Roeselare en de Oud Roeselare die we maken voor de Amerikaanse markt”, zegt Johan Deweer (60) van ’t Groendal. “Dat vinden we echt straf. Wie denkt er nu dat er op een dag iemand je kaas zal eten in de ruimte? Maar we zijn er wel ferm trots op. Wat een mooie reclame is dit.”