De Britse astronaut Tim Peake heeft vandaag meegedaan aan de marathon van Londen, terwijl hij in het internationaal ruimtestation ISS op bijna 400 kilometer hoogte rondjes om de aarde draaide.

Peake gebruikte een loopband en een app die hem het gevoel moesten geven tussen de duizenden deelnemers over het parcours te rennen.

Ook had hij livebeelden van de marathon op een schermpje voor zijn neus. Alles om het gevoel van de echte marathon zoveel mogelijk te benaderen.
De 44-jarige Brit liep de marathon uiteindelijk in 3 uur en 35 minuten. Daarmee verbeterde hij het record simultaan marathon lopen in de ruimte. Dat stond op naam van de Amerikaanse astronaut Sunita Williams, die in 2007 in het ISS meeliep met de marathon van Boston.

Peake heeft zich goed voorbereid. Hij liep al een aantal keren meer dan een halve marathon. Het meest heeft hij moeten wennen aan het harnas dat hem met elastiek tegen de loopband drukt, om het gebrek aan zwaartekracht te compenseren. Anders zouden zijn voeten geen grip hebben en zou hij weg zweven.

De Brit moet tijdens het rennen ook veel drinken, want in tegenstelling tot de ongeveer 12 graden in Londen, is het aan boord van het ISS bijna 27 graden Celsius.
Het rennen in de ruimte kent ook voordelen. Zo hoeft Peake geen water of voedsel mee te dragen, want dat zweeft gewoon naast hem. En zodra Peake klaar is, kunnen zijn spieren helemaal ontspannen. "Mijn benen kunnen meteen beginnen met herstellen. Ik denk dat de gewichtloosheid het herstel bevordert."

Na het rennen kan hij, anders dan zijn tegenstanders, bijkomen onder het genot van een prachtig uitzicht.
Filmpje