Een vrouw die slechts 29 weken zwanger was beviel vorige week, tijdens een vlucht naar Hawaï, van een zoontje. Ze had het geluk dat er aan boord van het vliegtuig ook vier medici waren. Drie van hen werkten als verpleegkundigen op de neonatologie-afdeling van een ziekenhuis waar ze dagelijks met premature baby's werken.

Lavinia Mounga reisde op 28 april per vliegtuig van Salt Lake City in de Amerikaanse staat Utah naar Honolulu (Hawaï) toen de weeën begonnen.

Dale Glenn, een arts die zich aan boord van hetzelfde vliegtuig bevond, vertelt aan The Guardian hoe er plotseling werd omgeroepen of er een dokter aan boord was. "Dat gebeurt wel vaker", vertelt Glenn. "Maar dit keer klonk het vrij urgent."

Ze stond op en besloot de passagier te hulp te schieten. Drie verpleegkundigen – die in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Kansas werken – zaten ook in het vliegtuig en boden hulp aan toen ze doorhadden wat er aan de hand was.

Zonder medische apparatuur slaagden de vier erin de baby succesvol ter wereld te helpen. Ze gebruikten schoenveters om de navelstreng door te knippen en gebruikten een smartwatch om de hartslag van de baby op te meten.

"We probeerden in de kleine ruimte te werken", vertelt Glenn. "Het was een uitdaging, maar de samenwerking was fantastisch." Een van de passagiers filmde de sfeer aan boord en plaatste het fragment op TikTok.

Toen de piloot opriep om de moeder te feliciteren met de geboorte van haar zoon begon iedereen te klappen:

Het duurde vervolgens nog zo'n drie uur voordat het toestel landde in Honolulu. Bij aankomst kwamen medici aan boord van het vliegtuig. Op de beelden is te zien hoe de moeder en haar zoontje, die de geboorte goed hadden doorstaan, in een rolstoel naar buiten werden gebracht.

'Zoveel geluk gehad'
De drie verpleegkundigen hebben de moeder en haar te vroeg geboren zoontje later nog op kunnen zoeken in het ziekenhuis van Honolulu. Dat was een emotioneel weerzien.

Mounga heeft het ziekenhuis inmiddels mogen verlaten, maar haar zoontje blijft voorlopig nog op de afdeling voor te vroeg geboren baby's. "Het was allemaal erg overweldigend", vertelt de kersverse moeder. "Ik heb zoveel geluk gehad dat er drie verpleegkundigen en een dokter aan boord waren die hem stabiliseerden en ervoor zorgden dat hij tijdens de vlucht in orde was."