Een maansteen die de Amerikaanse staat Louisiana was kwijtgeraakt, is teruggevonden op een vlooienmarkt in de staat Florida. De vinder heeft de plaquette met het in kunststof gegoten steentje teruggegeven aan een museum.

De vinder, die anoniem wil blijven, vertelde tegen de website CollectSpace dat hij de houten plaquette ergens in de afgelopen vijftien jaar bij een yard sale moet hebben gekocht. "Ik weet niet eens meer hoeveel ik ervoor heb betaald."

De man had het object gekocht omdat hij vaker hout recyclet voor pistoolkolven. Hij kwam er pas achter dat hij iets bijzonders in handen had toen hij enkele jaren na zijn aankoop de houtkleur van de plaquette kon gebruiken. Voordat hij het plaatje zou verzagen, nam hij nog de moeite de tekst te lezen.

"Toen ik het las dacht ik: Hmmm, dat is gek. Ik zocht ernaar op internet en ontdekte dat ze op zoek zijn naar dit dingetje."

De Apollo-astronauten namen 382 kilo maanstenen mee terug naar aarde. Het meeste daarvan werd door NASA gereserveerd voor wetenschappelijk onderzoek, maar de Amerikaanse overheid gaf ook kleine stukjes weg aan alle 50 staten en aan 136 landen.

Erg zorgvuldig werd er door de ontvangers vaak niet omgesprongen met het zeldzame materiaal. In de loop der jaren raakte bijna de helft van alle uitgedeelde geschenken kwijt. Een steen die aan Nederland werd aangeboden bleek later versteend hout.

Louisiana heeft geen idee wanneer het nu teruggevonden stuk vermist is geraakt of hoe. Ook is niet duidelijk hoe het uiteindelijk in een andere staat is terechtgekomen. Onderzoek is door gebrek aan aanknopingspunten ook niet mogelijk.

Toen de vinder contact opnam met de gouverneur van Louisiana om de steen terug te geven, verwees die hem door naar het wetenschapsmuseum in de staat. "Ze wilden dat ik het zou opsturen, maar ik zei: 'dat ga ik niet doen, ik kom hem wel brengen'."

De overdracht was vorig jaar, maar komt nu pas door het interview van CollectSpace naar buiten. Het museum denkt nog na over de beste manier om de steen tentoon te stellen.