Dus jij dacht alles al te hebben wat je hartje begeert? Think again. Op een online meteorietenveiling wordt deze week namelijk een uniek stuk maansteen geveild. Uniek is nog een understatement – er is slechts vierhonderd kilo maansteen bekend op aarde. Met een waarde die per gram vijftig keer zo hoog ligt als goud, is het een van de duurste substanties op aarde. De verwachting is dat dit stuk maansteen van tien gram tussen de 7500 en 10.000 euro zal opbrengen. Past deze steen niet goed bij je interieur of binnen je budget? Geen probleem. Geïnteresseerden kunnen bij de veilig van Catawiki meedingen naar in totaal negentig bijzondere meteorieten.

Maansteen op de markt een unicum
Veilingmeester Luc Hennion van Catawiki noemt het een unicum dat er een stuk maansteen op de markt komt. “De meeste maanstenen zijn in het bezit van musea, koningshuizen of voormalig regeringsleiders. President Nixon gaf de maanstenen tussen 1969 en 1973 weg als relatiegeschenk. De maansteen in de veiling is extra bijzonder, omdat deze niet is meegenomen van de maan, maar door een meteorietinslag is losgeslagen van de maan en op aarde is neergekomen.”

Naast de maansteen gaat ook nog een ander topstuk onder de hamer: een 1200 kilo zware reuzenmeteoriet, afkomstig uit Rusland. Meteorieten van dergelijke omvang zijn zeldzaam, omdat er meestal maar heel weinig van overblijft wanneer ze door de dampkring gaan. De inslag van deze reus zou een klap hebben veroorzaakt die naar schatting 25 tot 35 keer zo zwaar was als de atoombom die Hiroshima trof. De verwachte opbrengst? Tussen de zeshonderd- en achthonderdduizend euro. Volgens Hennion zullen vooral musea geïnteresseerd zijn.

De meteorietenveiling duurt nog tot en met zondag 14 december en is hier te bekijken.