Het standbeeld van de sportman die met een uitgestoken rechterarm een Hitlergroet lijkt te doen, is weggehaald bij de ingang van het Olympisch Stadion in Amsterdam. De opmerkelijke armbeweging kan onmogelijk een verwijzing kan zijn naar de Nazi-groet, het standbeeld werd gemaakt in 1928 gemaakt voordat de nationaalsocialisten in Duitsland aan de macht kwamen. Toch bleek de houding van de bronzen sportman uit onderzoek in 2020 wel degelijk een fascistische oorsprong te hebben.

De lezing was dat het standbeeld de Olympische groet uitbeeldde, een afgeleide van de Romeinse groet. Alleen is ook de Olympische groet niet onomstreden. De Olympische groet wordt vanwege de gelijkenis met de Hitlergroet niet meer gebracht. Ook werd de Olympische groet vanaf 1922 onder het regime van Mussolini in Italië gebruikt als fascistische traditie.

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek in 2020 besloot het Olympisch Stadion het standbeeld te verwijderen. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Directeur Ellen van Haaren stelt tegenover NH Nieuws dat het verplaatsen van het standbeeld nog behoorlijk wat voeten in de aarde had. "We zijn drie jaar bezig geweest met het aanvragen van de vergunningen om het te mogen verplaatsen."

Na het nodige bureaucratische gesteggel kreeg het Olympisch Stadion een vergunning voor het verplaatsen van het standbeeld. Gistermiddag werd deze van de entree verzet naar het trappenhuis in Vak I. Het Cuypersgenootschap tekende beroep aan tegen de verhuizing. Dit ligt nog onder de rechter, maar de directie van het Olympisch Stadion besloot het vonnis niet af te wachten.

Het Stadion zat duidelijk nogal met het beeld in de maag. In januari werd het nog beklad met rode verf en het anarchistensymbool. Op het stadion prijkten de teksten: 'fuck nazi's' en 'fascists die'.
Foto