Ringen? Check. Plek voor de toeschouwers? Check. Ruimte om te sporten? Check. De vlam? Eh nee... vergeten. In het bouwplan van het nationale stadion, dat klaar moet zijn voor de Olympische Spelen van 2020, is geen plek ingeruimd voor de olympische vlam. Een foutje... maar wel het zoveelste debacle op de hindernisbaan die de organisatie van de Spelen van 2020 tot nu toe aflegt.

Volgens de bouwplannen wordt het nieuw te bouwen stadion voor een groot deel van hout. Voor vuur op een verhoging moet het stadion aan speciale regels van de Japanse brandweer voldoen. Bovendien is het vinden van een goede plek een heikele kwestie. Want waar laat je een vlam en een stellage?

De ontwerpers wijten de fout aan 'gebrekkige communicatie'. Maar het organisatiecomité zegt dat alles op tijd en goed is doorgegeven. Er is inmiddels een speciale commissie aangesteld die in april met een oplossing moeten komen voor het probleem.

Het foutje in de bouwplannen is de zoveelste misstap voor het organisatie van Tokio 2020. Eerder pasten ze het ontwerp voor het stadion ook al aan. Toen was de Japanse bevolking boos om de gigantische kosten voor het nieuw te bouwen stadion, dat met twee miljard euro namelijk twee keer zo duur werd als begroot.

Ook lieten de Japanners afgelopen augustus weten dat het stadion mogelijk niet op tijd af zou zijn. De nieuwe fout in het ontwerp levert waarschijnlijk nog meer vertraging op.

Daarnaast werd vorig jaar het officiële logo voor de Spelen van 2020 door het organiserend comité in Tokio teruggetrokken. De Japanse ontwerper ervan werd beschuldigd van plagiaat.