In waterstad Venetië zijn ze de zeemeeuwen helemaal zat. De vogelkolonie is er uitgegroeid tot een plaag van wel duizend stuks. De hondsbrutale beesten pikken de chips van de tafeltjes van terrassen waar de mensen net lekker aan hun Spritz zitten, en graaien zelfs hele pizzapunten uit de handen van nietsvermoedende toeristen. De grote vogels zorgen voor angst, irritatie en omgevallen glazen drank.

Daarom hebben de Venetiaanse hoteliers tijdens hun congres deze week ook gesproken over het thema: ‘Hoe houden we die terreurvogels bij onze gasten weg?’

Eén van de manieren is een sterke knoflookgeur verspreiden - maar dat vinden hotelgasten wellicht niet zo fijn. Een valkenier inhuren kan ook - maar is nogal duur. Vliegers in de vorm van valken helpen een beetje. Maar het meest efficiënte middel lijkt een doodgewoon waterpistool.

De hoteleigenaren rusten de tafeltjes op hun (dak)terrassen nu uit met die wapens. Paolo Lorenzoni van hotel Gritti heeft uitgedokterd dat de pistolen het beste oranje kunnen zijn; om onbekende redenen hebben zeemeeuwen een hekel aan die kleur. Schieten is niet eens nodig, zegt hij. Wanneer de vogels de wapens zien liggen, druipen ze af. Tegen het Italiaanse persbureau Ansa zegt Lorenzoni: “Ik hecht eraan te benadrukken dat wij de vogels dus geen pijn doen.”