Als fastfoodrestaurants hun aanbod niet snel gezonder maken, moet de verkoop aan kinderen worden verboden, oppert een CDA-denktank.

Met klasgenoten na schooltijd een hamburger halen? De kinderverjaardag vieren in het fastfoodrestaurant? In de nabije toekomst is dat misschien niet meer mogelijk. Vanuit het CDA komt het voorstel om op onorthodoxe wijze het aanbod aan ongezonde voeding terug te dringen.

Als eerste partij stelt het CDA voor om het aanbod aan fastfood aan banden te leggen door een minimumleeftijd in te stellen. De verkoop wordt dan verboden voor jonge kinderen en mogelijk ook voor scholieren. Het idee is afkomstig van de denktank van de partij, het wetenschappelijk instituut.

Fastfoodrestaurants moeten wel eerst de kans krijgen zelf het aanbod op de menukaarten gezonder te maken. Maar slagen ze daar niet in, dan is een minimumleeftijd een goede ‘stok achter de deur’, aldus de denktank. De ideologen zien een overeenkomst met de eerdere discussies over alcohol en tabak. Daar kwam ook een leeftijdsgrens. “Ongezond eten richt inmiddels meer schade aan dan roken”, stelt de denktank.

In een rapport dat dinsdag verschijnt bepleiten de ideologen een omslag in het denken bij hun partij. Het CDA was tot nu toe terughoudend om van bovenaf door de overheid in te grijpen bij een ongezonde leefstijl. De suikertaks werd zelfs uit het verkiezingsprogramma geschrapt. Maar volgens de denktank is de schade door ongezonde voeding zo groot dat de bakens politiek verzet moeten worden.

“Het is dweilen met de kraan open zolang de maatschappelijk oorzaken voor een ongezonde levensstijl niet met kracht worden teruggedrongen”, schrijft CDA-zorgdeskundige Gerard Adelaar. Bedrijven spelen met uitgekiende marketing in op de ‘primitieve trek’ met ultrabewerkt voedsel dat ongezond en spotgoedkoop is. Er is zoveel ongezond aanbod van voedsel dat een vrije keuze om gezond te eten niet echt bestaat.

Naast een minimumleeftijd voor fastfood, pleit de denktank er ook voor dat de menukaart in fastfoodrestaurants verplicht gezonder moet worden. De overheid zou eisen kunnen stellen aan de hoeveelheden suiker, verzadigd vet, zout, bewerkt vlees en de portiegrootte. Ook moeten gemeenten meer mogelijkheden krijgen de komst van nieuwe fastfoodrestaurants te verbieden. Andere voorstellen zijn gratis gezonde lunches op scholen en subsidie op groente en fruit.

Een vestigingsverbod voor nieuwe fastfoodrestaurants staat in politiek Den Haag inmiddels op de agenda. Staatssecretaris van volksgezondheid Maarten van Ooijen is bezig te onderzoeken of het wettelijk mogelijk is nieuwe restaurants tegen te houden, vooral in de buurt van scholen.