Hondenbezitters blijven op latere leeftijd relatief fit en psychisch gezond, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Vijfenzestigplussers met een hond, zijn gemiddeld 12 procent actiever dan leeftijdsgenoten die geen hond bezitten.

Ook komen depressies relatief weinig voor bij oudere hondenbezitters.

Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van St. Andrews dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Preventive Medicine.

De wetenschappers brachten de activiteit in kaart van 557 Schotse ouderen met een gemiddelde leeftijd van 79 jaar. Alle proefpersonen droegen gedurende een periode van zeven dagen een activiteitsmeter.

De ouderen die een hond bezaten (50 in totaal) bleken gemiddeld net zo veel beweging te krijgen als mensen die tien jaar jonger waren dan zij.

Ook psychisch waren de hondenbezitters in betere conditie dan hun leeftijdsgenoten. Ze hadden minder vaak last van depressies en angststoornissen.

“De onderzoeksresultaten laten zien dat het hebben van een hond mensen motiveert om actiever te zijn”, verklaart hoofdonderzoeker Zhiqiang Feng op de nieuwssite van de Universiteit van St. Andrews.

“Maar een hond kan mensen ook helpen om andere problemen te voorkomen, zoals een gebrek aan sociale steun en zorgen over persoonlijke veiligheid”, aldus de onderzoeker.

Volgens Feng kan waarschijnlijk niet alleen een hond mensen tot meer beweging stimuleren. Het vormen van wandelgroepjes is in zijn ogen een goed alternatief.

“Denk aan een sociale wandelgroep die door sociale media met elkaar in contact blijft. We moeten meer onderzoek doen om te achterhalen of ouderen hiervoor open staan en dit soort nieuwe technologieën kunnen en willen gebruiken”, aldus Feng.