Een hond hebben heeft positieve effecten op de gezondheid van baby's. Uit een Fins onderzoek blijkt dat babyís die opgroeien in een huishouden met een hond minder vaak ziek zijn dan baby's uit gezinnen met een kat of gezinnen zonder huisdieren.
Wetenschappers onderzochten bijna 400 babyís in hun eerste levensjaar. In 35 procent van de huishoudens bleek een hond aanwezig, in 24 procent een kat. Ouders moesten een dagboek bijhouden over de gezondheid van hun kind. Uit de aantekeningen bleek dat baby's uit gezinnen zonder huisdieren in 65 procent van de gevallen gezond waren. Bij de gezinnen waarin ook een hond was, lag dat percentage een stuk hoger: tussen de 72 en 76 procent. Baby's uit huishoudens met honden liepen 44 procent minder kans op een middenoorontsteking en 29 procent minder kans om antibiotica voorgeschreven te krijgen.
Een verklaring zou kunnen zijn dat het immuunsysteem van een baby sneller volgroeid raakt door de bacteriŽn van honden. Hoewel katten een minder positief effect hebben, is uit eerder onderzoek al gebleken dat het houden van zowel honden als katten een positief effect heeft op luchtwegaandoeningen.