Stuntpiloten en skydivers Luke Aikins (48 ) en Andy Farrington (39) van Red Bull zijn er in de nacht van zondag op maandag niet in geslaagd hun riskante vliegtuigruil tot een goed einde te brengen. De twee piloten probeerden op zo’n vier kilometer hoogte boven een woestijn in Arizona al skydivend van toestel te wisselen. Vlak nadat de mannen met hun Cessna's de duikvlucht hadden ingezet en uit de toestellen waren gesprongen, begon het lege vliegtuigje van Aikins echter te tollen, waardoor het oncontroleerbaar werd.

Farrington zag zich gedwongen zijn parachute te gebruiken, terwijl het blauwe vliegtuig waar hij naartoe had moeten skydiven neerstortte. Aikins slaagde er wél in om naar het andere, wél loodrecht naar beneden vallende toestel te skydiven, de controle weer over te nemen en een veilige landing te maken. Het teleurgestelde duo ontmoette elkaar weer op de grond, nadat Farrington met een helikopter was opgepikt uit de woestijn.

In het ideale scenario zouden de mannen elkaar in de lucht hebben gekruist, terwijl ze zich elk naar het andere onbemande toestel begaven, om ten laatste op een hoogte van 2000 voet, 610 meter, de controle van het andere toestel weer over te nemen om het veilig te laten landen. Of zoals Aikins, bedenker van de stunt, het zelf vooraf bondig samenvatte: ,,Ik stijg op met het ene toestel en land met het andere.’’

Helaas liep het anders. Aikins zelf steeg inderdaad op met het ene toestel en landde met het andere, maar zijn maat (en neef) Farrington moest noodgedwongen zijn parachute gebruiken om een veilige landing te maken, terwijl het vliegtuigje dat hij had moeten overnemen, rijp is voor de schroot. Red Bull toonde overigens geen beelden van de elders in de woestijn neergestorte blauwe Cessna.

Aikins en Farrington moesten na afloop hun teleurstelling verbijten, maar concludeerden dat alle veiligheidssystemen dienst gedaan hadden. ,,Het belangrijkste is dat iedereen veilig is.’’
Filmpje