Luchtvaartmaatschappij KLM heeft zaterdag op 42 Europese vluchten met bestemming Schiphol geen passagiers meegenomen. Dat gebeurde vanwege de drukte op de luchthaven, zo liet KLM weten.

De zogenoemde cityhoppers vlogen zaterdag leeg terug naar Schiphol. De luchthaven kampt met grote drukte dit pinksterweekend. KLM spreekt van onvoorziene en acute omstandigheden die buiten haar macht liggen. ‘Door de ongunstige windrichting en baanonderhoud op Schiphol, konden veel toestellen niet landen of vertrekken in Amsterdam’, staat in een verklaring.

KLM heeft toen op eigen initiatief besloten om geen passagiers meer mee terug te nemen, zegt een KLM-woordvoerster. De hoofdreden hiervoor is dat zogenoemde transferpassagiers op deze manier niet meer op het toch al drukke Schiphol belanden. ,,Dus we nemen geen passagiers meer mee naar Schiphol zodat de situatie daar beheersbaar blijft. Met deze maatregel kunnen passagiers die nu nog wachten op Schiphol mee met hun vlucht.” De maatschappij hoopt met deze ingreep dat ook zondag zoveel mogelijk gevlogen kan worden.

Onduidelijk
Het is niet bekend om hoeveel passagiers het gaat die zaterdag niet naar Schiphol konden vliegen. De passagiers die achterbleven op Europese bestemmingen moeten wachten totdat KLM een alternatieve vlucht voor ze heeft gevonden. Op z’n vroegst vliegen zij dan zondag naar Schiphol. Als een overnachting nodig is dan kunnen zij zelf een accommodatie zoeken en de kosten declareren bij KLM, aldus de woordvoerster.

Eerder meldde KLM dat het dit weekeinde tientallen vluchten annuleert. Daarmee wilde de luchtvaartmaatschappij bijdragen aan ‘een beheersbare situatie op de luchthaven en in de eigen operatie’, zo meldde het bedrijf.

De KLM verwacht overigens zondag ‘de operatie weer uit te kunnen voeren zoals eerder gepland’, dus zonder lege vliegtuigen richting Schiphol vanuit Europese bestemmingen. Hoewel KLM denkt dat ook zondag een drukke dag is op Schiphol, is het niet de verwachting dat de maatregel nog eens uit de kast gehaald hoeft te worden.