Door een fout tijdens werkzaamheden voor de aanleg van de Uithoornlijn hebben ruim honderd vissen in Uithoorn vorige week vastgezeten in de modder. Nadat omwonenden alarm hadden geslagen, heeft het calamiteitenteam van de Amsterdamse Hengelsportvereniging de dieren gered. "Een snoek van een meter lang lag in een klein laagje water", vertelt een getuige.

Het gaat mis bij het uitbaggeren van een sloot aan de Wederik."We wilden een laag water laten staan, zodat de vissen konden blijven zwemmen, maar de pomp bleek verkeerd afgesteld", vertelt Katja Torbijn van de projectorganisatie Uithoornlijn. Daardoor daalde het waterpeil zo drastisch dat 'er voor de vissen te weinig leefruimte overbleef', schrijft de organisatie in een bericht over de gebeurtenissen.

Dat de vissen het hebben overleefd, hebben ze te danken aan buurtbewoners, erkent ook de projectorganisatie achter de toekomstige tramlijn. Zij sloegen namelijk alarm, waarna aannemer Dura Vermeer direct in actie kwam. "Tien minuten later werd er alweer water de sloot in gepompt", aldus Torbijn.

Niet veel later komen ook de politie, gemeente én dierenambulance bij de sloot aan, en worden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd. De dierenambulance schakelt op haar beurt de Amsterdamse Hengelsportvereniging (AHV) in, die haar calamiteitenteam eropaf stuurt.

"'Wat jullie aan het doen zijn, is een misdrijf', heb ik tegen Dura Vermeer gezegd", vertelt Jaap Que, behalve lid van het calamiteitenteam ook voorzitter van AHV, aan NH Nieuws. Volgens hem is Dura Vermeer nalatig geweest door geen ecoloog in te schakelen, wat bij dit soort projecten verplicht is.

Dat klopt volgens Torbijn niet. "We hebben wel een ecoloog ingeschakeld, en alle protocollen gevolgd. Maar het blijft mensenwerk, dus kan er iets misgaan." Een andere getuige stelt vraagtekens bij haar verklaring dat de pomp verkeerd was afgesteld. "Ik denk dat ze die pomp hebben aangezet, koffie zijn gaan drinken en er niet meer naar hebben omgekeken."

Na enige tijd was het waterpeil weer in orde, al waren de kleine modderkruipers, snoeken, bittervoorns, kolbleien en baarzen daar nog niet mee gered. In het teruggepompte water zat zo weinig zuurstof dat de vissen ook daarin niet hadden kunnen overleven.

Besloten werd de dieren te vangen. Dat lukte niet met puls, maar wel met netten. Uiteindelijk hebben bewoners en vissers de handen ineengeslagen en de dieren overgeplaatst naar een andere sloot.