Het vaak genoemde advies dat mensen acht glazen water per dag zouden moeten drinken, is vermoedelijk te hoog, zeggen wetenschappers.

Onderzoek suggereert dat twee liter vloeistof per dag, of acht glazen van 250 ml, vaak meer is dan nodig is voor mensen die in gematigde klimaten leven.

De auteurs van het onderzoek schatten dat veel volwassenen niet meer dan 1,5 tot 1,8 liter per dag hoeven te drinken, zo'n zes of zeven glazen. De nieuwe schatting houdt er rekening mee dat ongeveer de helft van onze totale dagelijkse inname van water uit voedsel komt.

De studie keek naar ongeveer 5600 mensen tussen 8 dagen oud en 96 jaar, uit 23 landen. Ze moesten een glas water drinken waarin sommige watermoleculen een zwaardere vorm van waterstof bevatten, een isotoop genaamd deuterium. De snelheid van eliminatie van het deuterium onthulde hoe snel water in het lichaam werd verwerkt.

Het studie toonde aan dat de verwerkingssnelheid hoger is in warme en vochtige omgevingen en op grote hoogte, en ook bij atleten, zwangere vrouwen net als vrouwen die borstvoeding geven en personen met zwaar werk. Sommige van deze groepen hebben meer dan twee liter per dag nodig.