Nog steeds is het Reisadvies van Buitenlandse Zaken positief voor Mexico. "De kleurcode van het reisadvies voor Mexico is grotendeels geel. U kunt naar Mexico reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor."
[https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/mexico]Website[/url]

Bij het voorbereiden van zo'n reis is het in aanvulling op het advies van het ministerie misschien ook goed om een heel goede overlijdensrisico-verzekering af te sluiten, vooral als u naar de toeristische trekpleister Guanajuato gaat.

RTL Nieuws: Karteloorlogen hebben Guanajuato de weinig benijdenswaardige titel van Mexico's meest gewelddadige deelstaat bezorgd, met meer dan 2.400 moorden van januari tot september van dit jaar - bijna 10 procent van het nationale totaal.
In dezelfde periode verdwenen er bijna 3.000 mensen. Ondanks het bloedvergieten is de eens zo vredige deelstaat, waar 6,1 miljoen mensen wonen, een belangrijke toeristische bestemming.
De hoofdstad in koloniale stijl en de pittoreske stad San Miguel de Allende trekken elk jaar duizenden buitenlanders.

Op 9 november werden negen mensen afgeslacht in een bar in Apaseo el Alto, iets meer dan een uur rijden van Irapuato. Afgezien van wat bloedvlekken op de stoep en weggegooid veiligheidstape ging het leven in de gemeente daarna gewoon door alsof er niets was gebeurd.
Afbeeldingen in de lokale pers toonden lichamen, opgestapeld in plassen bloed, gebroken glas en flessen, en een bericht van een kartel dat de verantwoordelijkheid voor de aanval opeiste.

Vijf bloedbaden in Guanajuato hebben in de afgelopen vijf maanden 50 doden geëist, zelfs bewoners die wel wat geweld gewend zijn, zijn geschokt. Eind oktober heeft een groep forensische experts 53 zakken met overblijfselen opgegraven die de autoriteiten nu proberen te identificeren. Het massagraf werd ontdekt nadat bewoners meldden dat ze een hond hadden gezien die een menselijke hand in zijn bek had.
Ongeveer 300 slachtoffers van bendegeweld zijn de afgelopen maanden onder vergelijkbare omstandigheden dood aangetroffen in Guanajuato.