Met een borreltje op achter het stuur? Sowieso niet handig, maar in Letland komt het je helemaal duur te staan. Stap je drie keer beschonken in de auto, dan wordt je auto op magische wijze naar Oekraïne getransporteerd.

Eind vorig jaar nam Letland een nieuwe wet aan: stap je drie keer dronken in je bolide, dan mag je die inleveren en is het voertuig eigendom van de staat. De wagens worden vervolgens verkocht. Er is nu een nieuwe wet aangenomen. De auto's die in beslag worden genomen, worden naar Oekraïne verscheept. Daarmee hoopt de Letse overheid een steentje bij te dragen in de oorlog met Rusland.

De wet werd afgelopen maand aangenomen en de eerste acht auto's staan klaar om naar hun nieuwe bestemming te vertrekken. Ze zullen worden ingezet voor het leger en rondom ziekenhuizen.

Nergens in Europa gebeuren zoveel ongelukken door het rijden onder invloed dan in Letland, meldt BBC. Er worden nu al zoveel auto's in beslag genomen, dat ze niet op tijd doorverkocht kunnen worden. Zodoende is besloten de auto's naar Oekraïne te brengen.