De afgelopen decennia is de kwaliteit van het sperma gedaald en ook de niveaus van testosteron. Professor Michael Eisenberg, MD, uroloog van Stanford Medicine vroeg zich af of er een samenhang is met veranderingen van de lengte van de penis.

Gegevens uit 75 onderzoeken uitgevoerd tussen 1942 en 2021 over de lengte van de penis van 55.761 mannen werden samengevoegd en gepubliceerd in The World Journal of Men's Health. De onderzoekers ontdekten dat de gemiddelde penislengte in erectie in 29 jaar met 24% is gegroeid, een patroon dat ze over de hele wereld waargenomen hebben. Die trend valt - toevallig of niet - samen met de teruglopende vruchtbaarheid van mannen.

Dat laatste komt volgens de wetenschappers mogelijk samen met blootstelling aan hormoonverstorende chemicaliën in de omgeving en voedselvoorziening. Maar mogelijk speelt de langerwordende penis daar ook een rol in. Nadere studie is volgens de onderzoekers nodig.

Alles wat het voortplantingssysteem verandert, is 'fundamenteel voor het menselijk bestaan', zei Eisenberg, maar merkte ook op dat de lengte van de penis mogelijk niet direct gerelateerd is aan vruchtbaarheid.