Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft sinds kort een nieuwe bewoner: een Kemps Ridley zeeschildpad. De schildpad werd door vissers gevonden in de netten bij de Nederlandse kust ter hoogte van het Zeeuwse schiereiland Walcheren.

Het dier krijgt de naam 'Boeier', vernoemd naar het schip dat hem uit het water haalde. Omdat de bemanning geen idee had wat ze met het dier moesten doen, namen ze contact op met de dierentuin in Rotterdam.

De zeeschildpad was behoorlijk uit koers geraakt, want deze soort komt alleen voor in en rond de golf van Mexico. Jonge exemplaren kunnen wel eens verdwalen en onderkoeld aanspoelen in Europa.

De Kemps zeeschildpad is een kritiek bedreigde diersoort. Het is de kleinste in zee levende schildpad. Een volwassen dier heeft een schildlengte van 65-75 cm en weegt tot max 40 kg. De dieren kunnen in het wild ongeveer 50 jaar oud worden. Het is één van de meest bedreigde soorten.
Foto

Blijdorp is de enige opvang in Nederland met een ontheffing om zeeschildpadden op te vangen en weer uit te zetten. Ook is daar veel expertise met het houden van schildpadden.

Nu zwemt zeeschildpad Boeier nog rond in een speciale mariene quarantaine in Diergaarde Blijdorp, maar uiteindelijk moet ze weer worden uitgezet in de Golf van Mexico, vertelt verzorger Mark de Boer. Haar toestand lijkt stabiel, maar haar schild is wel beschadigd geraakt. Volgens verzorgers gaat het om een jong dier van zo'n twee tot drie jaar.

Voorlopig kan ze aansterken in quarantaine en als alles goed gaat, kan ze volgend jaar weer worden uitgezet bij Florida. Ze blijft nu nog achter de schermen, maar over een aantal weken kan ze hopelijk worden overgeplaatst naar het mangrovegedeelte in het Oceanium waar ze ook voor bezoekers te zien zal zijn.

Het is niet de eerste keer dat dit type schildpad aanspoelt of wordt gevangen in Nederland. Sinds 1954 is het zeven keer voorgekomen. De laatste keer was op 6 december 2021, toen spoelde een levend jong exemplaar aan op Walcheren. Dat diertje overleed niet veel later.

Van de zeven strandingen zijn er twee dieren weer succesvol uitgezet. Zoals het er nu naar uitziet, zou 'Boeier' het derde dier kunnen worden dat het gaat overleven.