Een vliegtuig dat vanuit Londen naar het Amerikaanse Orlando zou vliegen, werd na 36 minuten alweer aan de grond gezet. Op 4,2 kilometer hoogte ontdekte de bemanning dat enkele ramen ontbraken of beschadigd waren, schrijven Amerikaanse media.

De Airbus A321 vertrok op 4 oktober vanaf de Londense luchthaven Stansted, met slecht elf crewleden en negen passagiers aan boord. Eenmaal in de lucht begonnen de inzittenden te klagen over de kou en het vele lawaai.

De geluidsoverlast was zo ernstig, dat een bemanningslid besloot om een kijkje te nemen achterin het vliegtuig. Eenmaal daar aangekomen concludeerde hij dat het geluid ‘’luid genoeg was om je gehoor te beschadigen’’, blijkt uit onderzoek naar het incident. Het probleem werd veroorzaakt door twee ramen die ontbraken en een derde raam dat beschadigd was.

Dat blijkt het gevolg te zijn van filmopnames die avond ervoor. Tijdens de opnames, waarbij erg grote lichten gebruikt werden, stonden de lichten te dicht bij de ramen waardoor er thermische schade is ontstaan. De controles voor vertrek bleken later onvoldoende.

Het vliegtuig stond na 36 minuten weer aan de grond in de luchthaven van Stansted. ‘’De gevolgen hadden veel groter en ernstiger kunnen zijn’’, staat in het rapport van de Britse luchtvaartautoriteit. ‘’Want met hogere druk zouden ook de beschadigde ramen het wellicht begeven hebben.’’