Een zeldzame postzegel is vorige week voor 2 miljoen dollar (1,87 miljoen euro) geveild. Nooit eerder ging een Amerikaanse postzegel voor zoveel geld onder de hamer.

De koper is de 76-jarige Amerikaan Charles Hack, die aan The Washington Post vertelt dat hij al van kinds af aan droomde van deze postzegel, de Inverted Jenny, die hij 'de heilige graal van de postzegelwereld' noemt.

Inverted Jenny, in het Nederlands bekend als 'Curtiss Jenny kopstaand', was onderdeel van een postzegelcollectie om het begin van de reguliere Amerikaanse luchtpostdienst te vieren. De zegel, met daarop de gelijknamige dubbeldekker, werd in 1918 per ongeluk op de kop afgedrukt. Er werden slechts honderd zegels geprint voordat de posterijen de fout opmerkten.
Foto

De oorspronkelijke zegel kostte 24 cent per stuk, maar door de enorme zeldzaamheid is de postzegel inmiddels zeer gewild bij postzegelverzamelaars van over de hele wereld.

Hack heeft al een paar exemplaren van de Inverted Jenny. De eerste kocht hij aan het begin van deze eeuw voor 300.000 dollar, in 2007 bemachtigde hij voor 1 miljoen dollar een tweede exemplaar.

De door Hack aangeschafte postzegel dook voor het eerst op in 2018. Daarvoor was 'exemplaar 49' sinds 1918 niet gezien. Omdat de zegel nauwelijks aan licht is blootgesteld, is deze in zeer goede staat.