En van de beroemdste postzegels ter wereld is een misdruk; op de 'inverted Jenny' staat een vliegtuig per ongeluk op zijn kop. Het foutje maakt de honderd exemplaren van deze Amerikaanse postzegel tot een unicum voor verzamelaars. Alarmbellen gingen deze maand dan ook rinkelen toen een jonge Brit zomaar ineens een exemplaar wilde verkopen.

Het bleek om een 'Curtiss Jenny kopstaand' te gaan die meer dan zestig jaar geleden gestolen werd uit de postzegelverzameling op een beurs. Het mysterie van de diefstal is door het opduiken van de zegel alleen maar groter geworden. Het veilinghuis in New York dat de unieke postzegel kreeg aangeboden heeft bevestigd dat het n van de vier in 1955 gestolen exemplaren is. Twee andere zegels waren eerder al terecht, waardoor er nog n spoorloos is. De man zou tegen het veilinghuis hebben gezegd dat hij de postzegel van zijn opa had gerfd. Een flinke erfenis, want de laatste keer dat een exemplaar van de 'inverted Jenny' werd verkocht, leverde dat honderdduizenden dollars op.

Bij de postzegel leverde de Brit nog een mysterieuze brief over een lening. De postzegel werd in 1918 in allerijl gedrukt. Kopers konden voor 24 cent hun brief met luchtpost versturen. Toen de drukker zag dat het vliegtuig op de zegel op de kop vloog, vernietigde hij de misdruk, op n velletje met honderd exemplaren na. Een slimme klant op het postkantoor kocht het velletje met de misdruk.
Foto