Het was hun eigen hemel op aarde. Tot een grote brand het chalet op hun stukje bos in de Maashorst verwoestte. Het gezin bleef ongedeerd, maar heeft sindsdien de gemeente Bernheze in de nek. Rick Claassen en Nienke Polders dreigen met hun vijf kinderen per 1 december dakloos te worden.
Aan de bomen voor hun perceel aan de Brobbelbiesweg in Nistelrode hangen honderden lintjes. Allemaal steunbetuigingen van familie, vrienden en sympathisanten die niet kunnen begrijpen waarom de gemeente Bernheze dit gezin wil wegjagen uit hun stukje bos, al ruim vijftig jaar in het bezit van de familie Claassen. Ten einde raad hebben Rick Claassen en Nienke Polders een laatste beroep gedaan op de politiek in Bernheze, via social media gesteund door vrienden.
,,Waarom moeten wij hier weg?’’, vragen de twee zich af, ook namens hun vijf jonge kinderen. We zitten in hun halfronde dome-tent, een noodwoning waar ze sinds september vorig jaar in wonen. Min of meer een grote groene iglo met hun bed prominent in het midden en daaromheen een keukentje, eettafel en heel veel spullen en kleren. Naast deze tent staat nog een yurt, een Mongoolse tent waar de drie oudste meiden samen in slapen. Buiten in het bos staan het toilet en de badkamer.
Foto
Veel mensen zouden er stapelgek worden, al is het maar van de wind die hard om de tent waait, maar Rick en Nienke zijn er meer dan happy. Dit is de plek waar ze helemaal zelfvoorzienend en één met de natuur kunnen wonen en leven, op hun eigen stukje grond dat ze omtoverden tot een voedselbos. Nienke geeft daarnaast coachingslessen, Rick is afgestudeerd bioloog en industrieel ontwerper en heeft een eigen atelier waar hij allerlei spullen maakt en verkoopt.
De grote brand die alles veranderde
Dat doen ze al sinds 2017 en was voor niemand een geheim. Ze stonden met hun verhaal in het Brabants Dagblad en andere media en hadden volop plannen voor uitbreiding van de activiteiten: retraites, rondleidingen en educatie bijvoorbeeld. Tot die enorme brand op 26 augustus vorig jaar.
,,We hoorden een knal, zagen heel veel licht en toen bleek ons chalet in brand te staan”, vertelt Nienke, op dat moment hoogzwanger van hun vijfde kind. Hun kinderen konden ze nog net op tijd uit bed halen, in hun pyjama keken ze samen toe hoe hun boshuisje met alle belangrijke spullen erin tot de grond toe afbrandde. De brandweer was er snel bij maar kon niets uitrichten omdat ze geen waterwagen bij zich hadden.
In no time werd door vrienden een crowdfunding en hulpactie gestart. ,,Negen dagen na de brand konden we de restanten van het chalet slopen en deze dome neerzetten”, vertelt Rick trots. ,,Zo veel mensen die ons geholpen hebben, dat was echt hartverwarmend.” Maar niet de gemeente Bernheze, want die stond kort daarna ineens op hun ‘bosstoepje’ omdat ze hadden geconstateerd dat er illegaal gebouwd was. Alle bouwsels, van koepeltent tot toilet en houtopslag, moesten weg onder last van dwangsommen van 5000 euro per overtreding.
In Bernheze verstaan ze onder een dialoog dat ze alleen maar vertellen wat wij allemaal niet mogen
Dat was 1 december vorig jaar, sindsdien proberen de twee de gemeente Bernheze op andere gedachten te brengen. Tevergeefs zo lijkt het, want met een jaar uitstel dreigt op 1 december dit jaar alsnog uitzetting. ,,Een gezin met vijf kinderen op straat zetten, dat kan toch niet”, zegt Nienke boos. De woningbouwvereniging kan ze niet helpen en intrekken bij de ouders van Rick is ook geen optie, want zijn moeder is ernstig ziek. 's Winters wonen ze daar wel omdat het dan in het bos niet te doen is.
,,Het lukt ons niet om in contact te komen met de gemeente Bernheze en aan de beslissers duidelijk te maken wat wij wel willen: een huisje waar we tijdelijk kunnen wonen - vooral in het seizoen als we in het voedselbos moeten werken. Dit is voor onze kinderen ook de veiligste plek van waaruit ze naar de vrije school in Uden gaan. Maar dat kunnen we ze in Bernheze niet vertellen. Die verstaan onder een dialoog dat ze alleen maar vertellen wat wij allemaal niet mogen.”
De gemeente Bernheze laat desgevraagd weten dat ze vanwege de privacy niet al te diep kunnen ingaan op deze zaak. De gemeente stelt zich op het standpunt dat wonen in dit bosgebied niet is toegestaan en dat daarom alle bouwsels opgeruimd moeten worden. Waarom de gemeente nu ineens optreedt en alle jaren daarvoor niet - het chaletje stond er al tientallen jaren - blijft onbeantwoord.
Nico Ettema, bioloog en kenner van de Maashorst, trekt zich het lot van het gezin ook aan. ,,Het is onmenselijk en asociaal wat hier gebeurt", zegt hij. Voor de bezwaarcommissie van de gemeente Bernheze hield hij een warm pleidooi voor de plannen van de twee. ,,Rick is ecoloog hè, die weet van wanten. Wat daar in het bos gebeurt is enorm goed voor de biodiversiteit van de Maashorst. Hij is een vakman die zijn bos ook openstelt voor rondleidingen voor het publiek.”
Aan de andere toegangsweg naar de Maashorst mocht wel een hele rij villa's worden gebouwd. Daar telde de natuur blijkbaar niet, alleen het geld
Ettema heeft geen goed woord over voor de opstelling van de gemeente, die volgens hem de Boswet misbruikt om het gezin uit het bos te krijgen. Elders in de Maashorst staan volgens hem nog wel meer huisjes die gewoon bewoond worden. Ettema: ,,En aan de andere toegangsweg naar de Maashorst mocht van de gemeente Bernheze wel een hele rij villa's worden gebouwd. Daar telde de natuur blijkbaar niet, alleen het geld. En dit gezin waar niks te halen valt moet weg. Onbegrijpelijk.’