De warmste lente ooit gemeten in Nederland, gecombineerd met een van de natste lentes volgens het KNMI, heeft een ideale omgeving gecreëerd voor muggen. Deze omstandigheden zijn “echt fantastisch” voor muggen, zoals bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit bij RTL aangeeft. Muggen hebben zowel vocht als hoge temperaturen nodig om te gedijen, en de overvloedige regenval en warme temperaturen van dit jaar hebben dat precies geleverd.

Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water, wat dit jaar in overvloed aanwezig is door de regenval. Kleine bakjes, plantenbakken, regentonnen en andere containers gevuld met water bieden perfecte broedplaatsen. Van Vliet wijst erop dat honderden larven per liter water zich ontwikkelen, wat resulteert in een grote toename van de muggenpopulatie gedurende de zomer.

Hoewel de muggenpopulatie zich nog aan het opbouwen is, wordt verwacht dat de overlast vooral in juli en augustus groot zal zijn. De warme en natte lente heeft ervoor gezorgd dat muggen eerder uit hun winterslaap kwamen en meerdere generaties kunnen voortbrengen voordat het kouder wordt. De hoogste overlast wordt verwacht tegen half augustus, wanneer de vijfde generatie muggen volwassen zal zijn .
Muggenradar en Preventieve Maatregelen
De muggenradar van Buienradar laat hoge scores zien, wat aangeeft dat de omstandigheden gunstig zijn voor muggenactiviteit. Om de overlast te beperken, wordt aangeraden stilstaand water rondom huizen te verwijderen, zoals het omgooien van potjes en bakjes.