Een flamingo zonder kop, daarmee won een Duitse kunstenaar en fotograaf de derde prijs en de publieksprijs in een fotowedstrijd voor AI-afbeeldingen. Klein detail: de foto was echt.

De 38-jarige Duitser, die het pseudoniem Miles Astray gebruikt, maakte een foto van een flamingo op een strand, die precies zo gebogen staat dat het lijkt alsof hij geen kop heeft.
De jury van de The 1839 Awards bekroonde de foto, die ‘Flamingone’ heet, met een derde plaats en van kijkers ontving hij de publieksprijs. Onder meer vertegenwoordigers van The New York Times en veilinghuis Christie’s zaten in de jury.
"Het was een verrassing dat mijn foto door de jury op de shortlist werd geplaatst, omdat het bij zo’n grote wedstrijd altijd een beetje een loterij is. Er doen zoveel uitstekende foto’s mee’’, zei Astray tegen CNN. Toen bekend werd dat hij had gewonnen, maakte hij zijn bedrog bekend: hij was niet met kunstmatige intelligentie aan de slag geweest, maar had het kiekje gewoon in de natuur geschoten.
Hij wilde laten zien dat door mensen gemaakte foto's nog steeds relevant zijn en AI-plaatjes kunnen verslaan.
"Omdat door AI gegenereerde inhoud het digitale landschap snel verandert en tegelijkertijd een steeds heviger debat op gang brengt over de gevolgen ervan voor de toekomst van content en de makers erachter, heb ik deze echte foto ingezonden in de AI-categorie van de 1839 Awards. Om zo te bewijzen dat door mensen gemaakte content zijn relevantie niet heeft verloren, dat Moeder Natuur en haar menselijke vertolkers de machine nog steeds kunnen verslaan en dat creativiteit en emotie meer zijn dan alleen maar een reeks cijfers’, schrijft Astray.
De fotograaf is na zijn bekentenis wel gediskwalificeerd voor de wedstrijd, maar dat kan hem waarschijnlijk weinig schelen.