Spaanse onderzoekers hebben de oudste wijn in vloeibare vorm ooit ontdekt. De vloeistof is zo’n tweeduizend jaar oud en werd in 2019 in een urn aangetroffen toen een familie in Carmona bij renovatiewerkzaamheden op een Romeinse graftombe op hun terrein stuitte. ,,Voordat ik het proef, laat ik eerst wel iemand anders proeven.’’

De Spaanse familie uit de regio Andalusië belde direct de archeologische dienst van de stad, toen zij enkele jaren geleden op de verzonken, uit de rotsen gehakte graftombe op hun terrein stuitte. Dat zegt chemicus José Rafael Ruiz Arrebola, verbonden aan de Universiteit van Córdoba, volgens The Guardian. Ruiz Arrebola leidde de analyse van de wijn, en hij en zijn team berichten erover in een komende editie van het Journal of Archaeological Science: Reports.

,,De stadsarcheologen realiseerden zich al snel dat het graf heel uniek was, omdat het nooit overvallen of geplunderd is”, zegt de Spaanse wetenschapper. In de tombe werden acht grafnissen aangetroffen, met daarin zes urnen. Elke urn bevatte ten minste de gecremeerde botresten van één persoon en op twee van de urnen stond de naam van de overledene gegraveerd: Hispanae en Senicio.
Foto

Een jaar geleden werden met de vondst van de tombe al de nodige Spaanse kranten gehaald. Een van de urnen bevatte namelijk een kristallen flesje met een tweeduizend jaar oud Romeins parfum. Toch had de tombe toen nog niet al haar geheimen prijsgegeven.