Twee vrouwen die eind 2021 het gerucht verspreidden dat de Franse presidentsvrouw Brigitte Macron in het geheim een trans vrouw is, stonden gisteren in Frankrijk voor de rechter. Volgens mensen die in complottheorieën geloven zou ze in werkelijkheid haar broer Jean-Michel zijn, die zich tot vrouw zou hebben getransformeerd.
De Franse 'first lady' deed in februari 2022 aangifte tegen de vrouwen, die de geruchten op sociale media verspreidden. Zo plaatsten de vrouwen in december 2021 een video op YouTube waarin ze het gerucht bespraken. Zulke berichten werden vervolgens door andere Fransen, met name mensen met een extreemrechts wereldbeeld, gretig verder verspreid.

Omdat de video viraal ging in de weken voor de Franse presidentsverkiezingen in 2022, zag het presidentiële koppel zich genoodzaakt de geruchten officieel te ontkennen. Ook klaagde Brigitte Macron de vrouwen aan voor smaad.

De zaak werd gisteren behandeld in de rechtbank, schrijft de Franse krant Le Monde. Een van de twee vrouwen, Amandine Roy, een zelfbenoemd spiritueel medium, was aanwezig. Zij interviewde in de video de zelfstandige journaliste Natacha Rey, die zegt onderzoek te hebben gedaan naar de 'staatsleugen'.

Dat onderzoek zou drie jaar hebben geduurd, zei Roy. "Het is niet zo dat zij deze claims zomaar uit een hoge hoed toverde. Ik vind het jammer dat de mainstream media hier niet serieus onderzoek naar gedaan hebben."

In het kielzog van de transgenderclaim werden door anderen beschuldigingen geuit over misbruik van kinderen door de presidentsvrouw. Haar advocaat eiste een schadevergoeding van 10.000 euro voor zowel Brigitte Macron als voor haar broer Jean-Michel.

De president en zijn vrouw waren zelf niet in de rechtbank aanwezig. De rechter doet op 12 september uitspraak.

Het is niet de eerste keer dat het echtpaar Macron te maken krijgt met nepnieuws. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2017 gingen geruchten rond dat Emmanuel Macron homoseksueel zou zijn. Ook die geruchten werden naar het rijk der fabelen verwezen door het koppel.