ARNHEM - Ze is pas 17 jaar, maar de Arnhemse Isabella Urbanus heeft nu al een studiebeurs ter waarde van 1500 euro gewonnen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Die kreeg de atheneum-leerling van het Thomas a Kempis College in Arnhem voor haar profielwerkstuk. Daarin onderzocht ze de invloed van temperatuur op de groei en ontwikkeling op het groot koolwitje, een vlindersoort.
Van de bijna driehonderd profielwerkstukken die werden ingezonden voor de KNAW Onderwijsprijs 2024 won Isabella de tweede plek in de categorie binnen haar profiel, Natuur & Gezondheid.
Voor haar profielwerkstuk - dat beloond werd met een 9 - zette Isabella meerdere bakken met rupsen van het groot koolwitje neer in huis, verdeeld over kamers zoals de zolder en de kelder. "Ik had in elke bak tien rupsen en heb iedere dag het gewicht en de lengte van de rupsen gemeten. Daarnaast moest ik ook een literatuuronderzoek doen, daar ben ik ook nog een hele tijd mee bezig geweest." Uit haar onderzoek, dat in totaal een maand in beslag nam, blijkt dat de rupsen van het groot koolwitje sneller groeien onder hogere temperaturen.
Wetenschappelijke insteek
In totaal werden 294 profielwerkstukken ingezonden bij de KNAW. Uit deze werkstukken zijn er per profiel drie uitgekozen. Iris Vocking van de KNAW zegt dat alle werkstukken zijn beoordeeld op relevantie, creativiteit, originaliteit en toegepaste methodiek, maar dat er vooral wordt gekeken naar de wetenschappelijke insteek. De werkstukken zijn beoordeeld door een team van deskundigen en een selectie van wetenschappers die werken in het veld van de profielen.

Isabella's vader Rolf Urbanus is heel blij met de prijs die zijn dochter heeft gewonnen. "Ze heeft het geweldig gedaan," zegt hij. "Superleuk dat ze is genomineerd en dan ook nog deze prijs heeft gewonnen."
Volgens Urbanus is het niet vreemd dat zijn dochter dit onderwerp koos voor haar profielwerkstuk. "Ze heeft altijd een brede interesse gehad in de natuur en in biologie. Klimaat is natuurlijk een hot topic en daar is ze ook erg betrokken bij." Daarnaast vind Urbanus het heel leuk dat het onderwerp ook zo praktisch uitvoerbaar is.
Volgend schooljaar begint Isabella aan de opleiding biomedische wetenschappen, even iets anders dan vlinders en biologie. "Ik vond biologie een hele leuke studie, maar ik denk toch dat biomedische wetenschappen meer bij me past." Ook haar vader zegt dat de vervolgopleiding goed aansluit op het karakter van zijn dochter. "Ze is heel onderzoekend."
Na de prijsuitreiking in Amsterdam is de winst nog even gevierd met de familie: "We gingen lekker uit eten, dus dat was superleuk."