Hoeveel 06-nummers ken jij uit je hoofd? Of blijft het alleen bij je eigen telefoonnummer? Dries Oude Luttikhuis verkoopt bijzondere nummers die makkelijk te onthouden zijn, zoals je eigen geboortedatum of een mooie oplopende reeks. Maar waarom zijn telefoonnummers eigenlijk zo lastig te onthouden? "Met alleen maar twintig keer hardop zeggen, blijft het niet hangen."

De geboortedatum van je kind, je trouwdag of de naam van je partner in cijfers. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een nummer van. Dries Oude Luttikhuis verzamelt – en verkoopt – ze. Hij koopt hele ladingen nummers op en zoekt er de mooiste uit. "We hebben een programma ontwikkeld dat zoekt naar lekkere combinaties", zegt hij tegen Editie NL. "Bijvoorbeeld reeksen die elkaar opvolgen of hetzelfde cijfer vaker achter elkaar. We zoeken precies die dingen die leuk zijn in een telefoonnummer."

Nummers die niet bijzonder zijn (en dus afvallen) gaan bijvoorbeeld naar gps-horloges. "De mooiste nummers verkopen we. Aan particulieren, maar ook aan bedrijven. We maken weleens mee dat een bedrijf tachtig nummers wil die allemaal op elkaar lijken. Dan gaan wij die zoeken."

Bij particulieren zijn vooral geboortedata in trek. "Dat levert vaak meteen een leuk gesprek op als je dan iemand je nummer geeft." Er zijn ook nummers die je juist niet moet willen hebben zegt hij. "06-12345678, dat gebruiken mensen vaak wanneer ze hun echte nummer niet willen geven, dus daar wordt veel misbruik van gemaakt." Een variant op dat nummer is juist het paradepaardje van Oude Luttikhuis. "06-23456789, dat is zo mooi." Al hangt daar ook een mooi prijskaartje aan: 50.000 euro.

Maar dan heb je wel een nummer dat makkelijk te onthouden is. Want waarom komen veel mensen niet verder dan hun eigen nummer en dat van bijvoorbeeld hun ouderlijk huis? Dat weet meervoudig wereldkampioen geheugensport en neurowetenschapper Boris Konrad. Hij kent er zelf een stuk of twintig uit zijn hoofd. "Dat valt eigenlijk nog wel mee hè?", zegt hij tegen Editie NL. "Maar als ik een nieuw nummer zie, kan ik dat binnen vijf seconden onthouden."

Zijn geheim? Visualiseren. "Ik vervang cijfers door een beeld, dat is een techniek die je in een paar dagen wel kunt leren. Ik vervang cijfers door letters of door beelden en kijk dan wat erop lijkt. Zo wordt een 12 een dino." Hij vindt een 12 namelijk op een dino lijken. Maar misschien ziet een ander er een bloem of vlieger in.

Verder is het ene nummer makkelijker te onthouden dan het andere. "Herhaling, opvolging of een datum onthoud je makkelijker omdat je je er iets bij kunt voorstellen. Dat is ook mijn tip: kijk naar de cijfers en zie of er iets is wat je erin herkent." Een datum, postcode of huisnummer bijvoorbeeld. "Twintig keer het nummer hardop zeggen helpt niet om het te onthouden."