APELDOORN - Kinderen mogen best vaker met de fiets naar school komen. Daarom opent Apeldoorn het ‘leukste fietspad van Nederland’. De zogeheten Pump Coaster heeft met talloze hobbels meer iets weg van een BMX-baan of skatepark. Of het helpt? De eerste reacties zijn positief: “Wat een mooie baan”.
De Vlindertuin, een speeltuin in de wijk Osseveld-Woudhuis, kon wel een opknapbeurt gebruiken. Na de bouw van een vlakbij gelegen tunnel onder de spoorwegovergang aan de Laan van Osseveld, lag de groene speelweide bezaaid met zandbulten.
Een Arnhems bedrijf, The Pump Factory, had hiervoor wel een idee. De onderneming maakt pumptracks, een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. “Nu wilden we een soort fietspad maken. Over dit idee waren we al in gesprek met Amsterdam, maar dat duurde allemaal erg lang. En toen kwam Apeldoorn”, zegt Joost Wichman.

Wichman is mountainbiker en werd in 2013 wereldkampioen. De Achterhoeker maakte met zijn bedrijf The Pump Factory twee jaar geleden al een pumptrack in de Apeldoornse wijk Zuidbroek.
Hij noemt de Pump Coaster het leukste fietspad van Nederland: “Dit is de eerste van zijn soort in ons land. Elders in de wereld heb ik het ook nog niet gezien. Doel is om zoveel mogelijk kinderen te overtuigen dat bewegen leuk is. We dagen ze uit om weer op de fiets, step, skateboard of skeelers naar school te gaan in plaats van met de auto”.
Weerbaarder in het verkeer
De kinderen zouden door gebruik te maken van dit fietspad weerbaarder worden in het verkeer: "Door de golven ga je steeds harder. Je leert dan met je fiets te corrigeren, op een leuke manier. Daardoor leer je snel te reageren in drukke verkeerssituaties", zegt Wichman.
Ook ouders zijn welkom op het golvende fietspad. "Je kunt er zelfs met een rollator of rolstoel overheen. Je hoeft namelijk niet te trappen. Door een 'pumpende' beweging te maken kom je er ook doorheen", vertelt Wichman. Hij vergelijkt het met de beweging die je maakt tijdens schommelen. "Als je omhoog gaat, maak je je licht. En naar omlaag maak je je zwaar. Dan ga je steeds harder."

Joost Wichman, The Pump Factory
Leerlingen van de naastgelegen daltonschool De Zonnewende (locatie Ravelijn) zijn meer dan verheugd op het hobbelige fietspad. “De kinderen stonden tijdens de bouw al vastgeplakt aan het hek om te kijken”, zegt kleuterjuf Marieke Vermeij. “Soms spelen we buiten in het park. Dit is echt een verrijking.”

Van de Pump Coaster wordt tijdens de opening vrijdagmiddag gretig gebruik gemaakt. Hevige regenval mag de pret niet drukken. Kinderen rijden fanatiek heen en weer. "Ik vind het een mooie baan", zegt Tijn (9). "Vooral de heuvels vind ik leuk." Zijn broertje, de 6-jarige Noud, zegt hetzelfde.
Pakken de kinderen nu vaker hun fiets? Tijn denkt van wel: "Ik ga niet vaak met de fiets naar school. Maar dat gaat wel veranderen". Hij verwacht vaker het golvende fietspad te zullen gebruiken.
Meer van deze fietspaden
Als het aan Felicia (9) ligt, zien alle fietspaden in Apeldoorn er straks zo uit. "Dan heeft iedereen plezier tijdens het fietsen", zegt ze. Wethouder Marco Wenzkowski, die de openingshandeling verrichtte, acht die kans niet realistisch. Toch blijft het wat hem betreft niet bij dit ene fietspad: "Ik hoop oprecht dat er nog een paar komen, want dit gaat een succes worden".
Filmpje