Een vrouwelijke luipaardhaai heeft zich op een heel bijzondere manier voortgeplant in Koninklijke Burgers' Zoo. Ze heeft zichzelf als het ware gekloond. DNA-onderzoek wijst namelijk uit dat er geen mannetje in het spel is geweest, en dat de luipaardhaai die begin dit jaar uit het ei kroop het resultaat is van ongeslachtelijke voortplanting.
Foto

Dat er een luipaardhaai is geboren, is voor Burgers' Zoo al heel bijzonder laat woordvoerder Dennis Rensen aan Editie NL weten. "De laatste keer dat er een luipaardhaai werd geboren, is alweer 20 jaar geleden. En toen is het jong maar een paar weken oud geworden."

De verzorgers van de luipaardhaaien hadden al het vermoeden dat het ei bevrucht zou zijn zonder bijkomstigheid van een mannetje, parthenogenese genaamd. DNA-onderzoek heeft dat nu bevestigd.

In Burgers' Zoo zwemmen overigens wel mannelijke luipaardhaaien rond. Om er zeker van te zijn dat er bij de voortplanting van het jong geen mannetje aan te pas is gekomen was DNA-onderzoek daarom nodig.

Of luipaardhaaien zich in de natuur ook zonder bijkomstigheid van een mannetje kunnen voortplanten is volgens Rensen moeilijk te zeggen. "Het vermoeden is er wel, maar om het te kunnen testen heb je altijd een moeder en een dochter nodig en die zijn in de natuur lastiger te vinden." Van andere diersoorten is wel bekend dat het mogelijk is. "Adelaarsroggen kunnen het ook. Dat hebben we bij Burgers' Zoo ook al een keer mogen meemaken."