ARNHEM - Een kip uit Schagen (Noord-Holland) heeft vrijdagavond 26 juli een bijzondere reis gemaakt. Buurvrouw Sjon, zoals de kip heet, ontsnapte uit de tuin en belandde na een lange treinrit in Arnhem.
Het was een vrijdag als zovelen voor de 18-jarige Semmie Tesselaar uit Schagen, totdat Buurvrouw Sjon nergens meer te bekennen was tussen de andere kippen van het gezin. “We hebben haar om 18.00 uur voor het laatst gezien”, vertelt Semmie tegen NH Nieuws. “We waren haar kwijt.”
Op Facebook plaatste ze een oproep met de vraag of iemand Buurvrouw Sjon had gezien. Iemand stuurde haar vervolgens een link van een bericht op Amivedi, een website met vermiste of gevonden huisdieren. Daar zag ze haar kip.
Na een belletje naar Amivedi kwam ze erachter dat haar geliefde kip niet vrolijk ergens in Noord-Holland had rondgewaggeld. “Ze is in de trein beland, heeft tussen de voetbalsupporters gezeten en is meegereisd naar Arnhem. Daar is ze opgepikt door een conducteur en naar het Dierentehuis in Arnhem gebracht.”

Kees Keet, manager van Dierentehuis Arnhem en omstreken, bevestigt het verhaal van Semmie. “We kregen vrijdagavond een melding van NS dat ze een gevonden voorwerp hadden dat verdacht veel op een kip leek. Die was achtergelaten in de trein. De Dierenambulance heeft het dier opgehaald en meegenomen.”
Keet stond wel even vreemd te kijken van de melding. “We halen af en toe wel vreemde beesten op, maar kippen uit de trein heb ik nog niet eerder meegemaakt. Sowieso halen we eigenlijk nooit dieren op uit de trein. Het rare is dat niemand die kip heeft lastiggevallen en dat ze die hele reis van meer dan twee uur gewoon heeft kunnen maken.”
Het is niet duidelijk hoe Buurvrouw Sjon in de trein is beland. “Ik heb gehoord dat er een groepje in de buurt is dat de kip heeft opgepakt en in de trein heeft gezet. Dat zouden ze al eens eerder gedaan hebben bij een haan.” Semmie heeft aan NS gevraagd of ze de bewakingsbeelden van het station die avond mag zien, maar dat mag niet zomaar.

De opa van Semmie heeft de kip uiteindelijk bij Dierentehuis Arnhem en omstreken opgehaald. Daar heeft ze wel wat moeite voor moeten doen. Om Buurvrouw Sjon mee te krijgen uit het dierentehuis, moest 48 euro betaald worden voor de dierenambulance. Dat vond opa het in eerste instantie niet waard, maar hij kon de smeekbedes van zijn kleindochter niet weerstaan.
Het grote avontuur van Buurvrouw Sjon is gelukkig goed afgelopen. “Ze had zoveel stress. En toen ze thuis was, liep ze gewoon weer rond alsof er niets gebeurd was”, vertelt Semmie. Of de kip nog een boete kan verwachten voor het zwartrijden, is niet bekend.
De kip loopt overigens wel vaker weg. “Naar het centrum bijvoorbeeld. Nu blijkbaar naar het station. Dat heeft ze al een keer eerder gedaan. Onze kippen zijn tam en lopen overdag vrij in de tuin rond. Ze weten ook dat mensen vaak eten geven. Dus als wij niet thuis zijn en ze lopen in de tuin en ze zien opeens een mens, dan lopen ze er vaak achteraan." Semmie is niet van plan om ontsnappingsmaatregelen te nemen, aangezien ze de kippen graag in vrijheid laat rondlopen.