Geen 2000 meter, maar 1500 meter. Bij het roeien veranderen de regels bij de Olympische Spelen van 2028. Er wordt 500 meter minder geroeid in Los Angeles, terwijl de kwalificatie voor de Spelen (en alle andere wedstrijden) gewoon over 2000 meter blijft gaan. Gouden medaille-winnaar Finn Florijn vindt het belachelijk.

De beslissing was al een tijdje bekend, maar lijkt voor Nederland op een slecht moment te komen. Team NL kende een ongehoord goed roeitoernooi, met liefst vier gouden medailles.

Finn Florijn won één van die medailles, in de dubbelvier waren ze overduidelijk de sterkste. Hij is niet blij met die nieuwe afstand bij de Spelen. "Ik vind het belachelijk. Ik hoor veel verbazing en ongeloof bij de meesten om me heen."

De reden dát de afstand wordt ingekort, doet veel wenkbrauwen fronsen. Er kan volgens de organisatie niet onder de brug die over het water ligt, worden door geroeid. Daar is niet iedereen het over eens, maar waarom dan niet zoeken naar een andere plek?

"Ik snap het nog steeds niet zo goed, je zou zeggen dat ze het wel op een plek hadden kunnen organiseren waar wel ruimte is voor een baan van twee kilometer", zegt Florijn.

Daar zijn zowel roeiexpert Coen Eggenkamp als bondscoach Eelco Meenhorst het wel over eens. "Je kunt zeggen dat de sport niet serieus wordt genomen", zegt Meenhorst. "De Spelen zijn groter dan de sport, de belangen liggen anders."

Meenhorst heeft het dan vooral over geld. De plek waar nu voor wordt gekozen - Marine Stadium in Long Beach - heeft plek voor veel toeschouwers en de kosten kunnen laag gehouden worden. Maar ja, daarvoor moet dus wel een een kwart van de afstand worden geschrapt.
Foto

"Daar heb ik wel moeite mee", zegt Meenhorst. Hij legt zich er dan ook nog niet helemaal bij neer. Wat hem betreft, gaan ze bijvoorbeeld met minder boten tegelijk varen, waardoor je wel onder de brug door zou kunnen. "Het blijft een raar verhaal. Ik ben ook nog niet zo betrokken bij de discussies. Maar ik denk dat dat we de dialoog nog een keer moeten voeren."

Want er verandert zeker iets, zegt Meenhorst. Het zou volgens hem best kunnen dat je een ander type roeier gaat selecteren. Meer kracht, minder uithoudingsvermogen.

"Het is gewoon heel raar", zegt Meenhorst. "Je haalt de essentie van de sport omver. En áls je dan een verandering doorvoert, voer hem dan consequent door. En maak van alle wedstrijden 1500 meter."

Spelen waren al eerder in Los Angeles
Roeiexpert Coen Eggenkamp ging terug in de tijd. Want in 1984 werden de Spelen ook in Los Angeles gehouden. Waar roeiden ze toen dan? Het ging om Lake Casitas, tientallen kilometers buiten de stad. Op zich geen punt, maar de waterstand is er nu te laag voor zes boten naast elkaar.

"Je gaat mij niet vertellen dat er geen plek binnen 100 kilometer is waar je dit kunt organiseren", zegt Eggenkamp. "De wereldroeibond zit aan de ketting bij het IOC", stelt Eggenkamp. "Ze zijn bang hun olympische status kwijt te raken. En dus is de roeibond overstag gegaan."

Het IOC bepaalt, dat is duidelijk, zegt Eggenkamp. "Maar dat het kwalificeren nog wel over twee kilometer gaat, vind ik het allergekste. "En je moet hopen dat ze niet na Los Angeles zeggen: dit was wel prima. Misschien kan het ook wel over 1000 meter."

Voor Meenhorst is het dus nog geen gedane zaak, hij hoopt nog wat te kunnen veranderen. "Veel mensen doen er schamper over. Maar er zijn toch ook roeiers die het als een kans zien."

Eén van die roeiers is Melvin Twellaar. Hij maakt er niet zo'n punt van. "Ik denk dat het voor mij wel goed kan uitpakken. Onze sportfysiologen kunnen ook vast wel een goed plan bedenken hoe we ons hierop kunnen voorbereiden."