Samsung roept een miljoen elektrische fornuizen terug in de Verenigde Staten, omdat ze brandgevaarlijk zijn. Om precies te zijn gaat het om de knoppen van het fornuis, waar huisdieren volgens het bedrijf makkelijk tegenaan kunnen botsen, waardoor het fornuis aangaat en er brand kan ontstaan.

Afgelopen juni vloog een volledig huis in de Amerikaanse staat Colorado in brand, nadat een hond met zijn poten tegen de knoppen aan was gekomen, meldt omroep CNN. De fornuizen zijn niet in Nederland in de omloop, bevestigt een woordvoerder van Samsung desgevraagd.

Het gaat om ongeveer 1,1 miljoen fornuizen die tussen 2013 en 2024 werden verkocht, meldt de Amerikaanse versie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Sinds 2013 heeft Samsung meer dan 300 meldingen ontvangen over de fornuizen die per ongeluk door een huisdier of mens aan werden gezet. In 250 gevallen resulteerde dit in een brand, meldt CNN.

Samsung heeft toegezegd gratis sloten voor de knoppen te leveren, die zouden moeten voorkomen dat het fornuis zomaar aan kan gaan.