Een 68-jarige vrouw is uit haar huurwoning in Amsterdam gezet, omdat haar twee kleinzoons het huis voor drugshandel gebruikten. Volgens de rechter is het onwaarschijnlijk dat de oma niets wist van de drugs en is ze als huurder verantwoordelijk voor wat er in de woning gebeurt.

De 68-jarige vrouw, die alleen Spaans spreekt en een slechte gezondheid heeft, woonde al 24 jaar op het Amsterdamse adres. Begin dit jaar verhuisde ze naar een tijdelijke woning, omdat haar appartement gerenoveerd moest worden.

In april van viel de politie die tijdelijke woning binnen en trof daar, naast de oma en haar kleinzoons, een grote hoeveelheid aan harddrugs aan, waaronder cocaïne en MDMA. De twee kleinzoons, die in de drugs dealden, werden gearresteerd.

De vrouw gaf tijdens een politieverhoor toe dat zij wist dat haar kleinzoons 'foute dingen' deden, maar ze zei ook dat ze niet op de hoogte was van de drugs in de woning. Die zat in koffers verpakt. Tijdens de inval, toen de politie de drugs vond, lag de vrouw in haar bed te slapen.

Volgens de rechter is het echter 'erg onwaarschijnlijk' dat de vrouw niets wist van de drugs, mede omdat de kleinzoons in de nabijheid van de woning dealden en de woning gebruikten als 'uitvalsbasis'. Daarbij is zij als huurder verantwoordelijk voor wat er in de woning gebeurt, stelt de rechter.

En daarmee krijgt de verhuurder groen licht om het huurcontract van de vrouw te ontbinden, die was daarvoor naar de rechter gestapt. De ontbinding geldt zowel voor de tijdelijke woning als voor het huis dat gerenoveerd werd.

De voorzieningenrechter "begrijpt dat het niet prettig is om op haar leeftijd gedwongen te moeten verhuizen", zo valt te lezen in het vonnis. Maar de vrouw kan terugvallen op familie en vrienden in de buurt waar ze kan verblijven.

Een van haar kleinzoons zit nog altijd vast in de gevangenis, de ander is weer op vrije voeten.