Radio-uitzendingen zijn meestal regionaal en worden via de FM-frequentie normaal gesproken alleen in de omgeving ontvangen. Maar vorige week gebeurde er iets ongewoons: een fragment van Radio Venlo werd ineens een paar minuten lang ontvangen in Lapland.
De uitzending was te horen in het plaatsje Ivalo, helemaal in het noorden van Finland. Hemelsbreed is dat zo'n 2300 kilometer van Venlo. Hoe kan het dat de uitzending, die normaal gezien alleen in de regio Venlo te horen is, nu aan de andere kant van de wereld werd ontvangen?
Het nieuws kwam binnen via een e-mail die Thijs Pennings, verslaggever bij Omroep Venlo, ontving. "Iemand uit Lapland mailde ons en stuurde een geluidsbestand mee. De datum klopte en ook wat wij hadden uitgezonden kwam overeen met zijn opname", vertelt Pennings. "We zijn een omroep voor de gemeente Venlo, dus normaal reiken we maar zo'n 40 kilometer ver. Dit was dus echt bijzonder. We krijgen wel vaker berichten van luisteraars uit bijvoorbeeld Australië, maar dan luisteren ze online, niet via de FM. Via de FM horen we dat eigenlijk nooit."
Volgens experts komt dit fenomeen door een bijzondere samenloop van omstandigheden in de atmosfeer. "De ionosfeer, een laag vol geladen deeltjes, kan zich soms als een spiegel gedragen voor radiogolven, vooral onder invloed van verhoogde zonneactiviteit", legt een deskundige uit.
Dit jaar is de zon bijvoorbeeld extra actief en zendt ze meer deeltjes en straling uit dan normaal, waardoor de ionosfeer tijdelijk sterker reflecteert. Dat zorgt er ook voor dat het poollicht, dat nu regelmatig te zien is, vaker zichtbaar is in deze tijd.
Radio 538 kondigt groot oudejaarsevenement aan in AFAS Live
Radiogolven kunnen dankzij de ionosfeer veel verder reizen dan normaal, afhankelijk van hun golflengte en frequentie. Licht gaat namelijk wel door de ionosfeer heen, maar radiogolven kaatsen soms terug naar de aarde en kunnen zo 'over de horizon' schieten. Hierdoor kon Radio Venlo – normaal alleen binnen de gemeente te horen – tijdelijk een bereik hebben van duizenden kilometers.
Hoewel dit bijzondere bereik voor Radio Venlo waarschijnlijk van korte duur was, inspireert het toch de fascinatie voor radiotechnologie. Pennings sluit af: "Dit soort momenten maken ons vak wel heel bijzonder. Het is mooi om te zien hoe natuur en techniek onverwacht kunnen samenwerken om mensen van zo ver weg met elkaar te verbinden."