Juist als het heet is staan de klanten in de rij voor een ijsje. Maar helaas treffen ze bij de Wateringse ijssalon van Anita Bootsma dichte deuren. Het is zo heet in de zaak dat ze de deuren overdag moet sluiten.
In het Westlandse dorp Wateringen is het deze week niet alleen buiten tropisch warm, ook in de ijssalon van Anita Bootsma loopt de temperatuur bij hittegolven gevaarlijk hoog op. „De vorige keer werd het binnen 44 graden”, vertelt zij.
Als het in de ijssalon boven de 30 graden wordt, is het voor de apparatuur niet meer te houden. „Alles is afgestemd op rond de 30 graden, maar bij hogere temperaturen krijgen vriezers en vitrines het zwaar. Die gaan telkens open en dicht en dan kan het ijs gaan smelten.”
Om smeltend ijs, falende apparatuur en oververhit personeel te voorkomen, voert Anita een praktisch hitteplan in: overdag gaat ze dicht en airco’s gaan aan om de voorraad koel te houden. De zaak gaat pas open zodra de zon zakt en de hitte wat afneemt. „Overdag is het toch rustiger; de meeste mensen liggen op het strand of zitten bij het zwembad. ’s Avonds is het gezelliger én koeler”, legt ze uit.
Foto
Het besluit wordt positief ontvangen. „Klanten hebben liever dat ze later op de dag terugkomen voor een écht goed ijsje dan dat ze iets krijgen dat half gesmolten is”, zegt Anita. „We willen geen ijs verkopen als milkshakes.”
Halverwege de dag opeens sluiten is geen optie. „Als er een rij staat, kun je die mensen niet zomaar wegsturen”, vertelt ze. „Daarom plannen we het zo dat wanneer we openen, we ook de hele avond voluit kunnen draaien.”
Dinsdagavond staat er dankzij een slim rooster opnieuw een complete ploeg klaar, hoewel een groot deel van het personeel met vakantie is. Of morgen ook alleen avondopeningstijden gelden, hangt af van het weerbericht. „Bij 28 graden gaan we waarschijnlijk de hele dag open. Maar bij extreme hitte kiezen we voor later openen. Zo blijft ons ijs zoals onze klanten het van ons gewend zijn: stevig, romig en lekker koel.”