Het Zwolse kunstenaarsduo Holsappel en Alkema heeft een site opgericht waarop bezoekers zelfgemaakte prenten van agenten kunnen plaatsen. De site, politiefoto.nl, is bedoeld als reactie op beleid van de politie in delen van Zuid-Holland. Die maakt preventief foto's om groepen hangjongeren in kaart te brengen.
De kunstenaars vinden het vreemd dat de politie zomaar foto's kan maken van de jongeren. Zij zouden op die manier gecriminaliseerd worden, wat volgens het duo weer kan leiden tot een toename van criminele daden van de jongeren.
Iedere week beloont het duo de maker van de leukste foto met een chocoladereep. De politie in Schiedam deelde eerder deze maand chocoladerepen uit aan uitgaande jongeren. De politie laat hiermee volgens de kunstenaars zien dat de gemiddelde straatagent niet serieus te nemen valt. "Het is wachten op het uitdelen van dropveters aan Hells Angels", zegt het duo op de website.
De politie is niet onder de indruk van de actie. Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen zegt dat op de eigen site, politie.nl, al de foto's van alle wijkagenten te zien zijn.
De Zwollenaren staan bekend om hun opvallende acties. Eerder richtten ze al een site op om een deelneemster van de Tien-realityserie de Gouden Kooi uit het programma te krijgen. Ze riepen mensen op geld in te zamelen om de tienduizend euro die Natasia had ingelegd voor het programma aan haar terug te geven. Daardoor kon ze volgens het duo uit het programma stappen en weer voor haar kinderen gaan zorgen.