Honderden levenslang gestraften in Italie hebben president Giorgio Napolitano opgeroepen hun gevangenisstraf om te zetten in de doodstraf.
Hun verzoek verscheen als ingezonden brief in de Italiaanse krant La Repubblica. Honderden levenslang gestraften ondertekenden het verzoek, dat was opgesteld door de veroordeelde maffioso Carmelo Musumeci. De 52-jarige Musumeci is veroordeeld tot levenslang en zit al 17 jaar vast.
Musumeci en 310 andere tot levenslang veroordeelden verklaarden dat ze er genoeg van hebben 'iedere dag een beetje te sterven'. De gevangenen willen liever in een keer dood, en verzoeken de president hun gevangenisstraf om te zetten in de doodstraf.
Musumeci kwam achter de tralies tot inkeer. Hij deed eindexamen en voltooide een studie Rechten. Maar het vonnis van levenslang 'maakt het leven nutteloos, de toekomst identiek aan het verleden. Het drukt zwaar op het heden en ontneemt je alle hoop.'
Itali schafte de doodstraf af na de Tweede Wereldoorlog. Levenslang gestraften kunnen na 10 jaar regelmatig met verlof, en mogen na 26 jaar hopen op een voorwaardelijk pardon. President Napolitano is voorstander van een ander strafregime, maar verklaarde dat dit een zaak is van regering en parlement.